Γάζα: Νέο κατάλογο ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα Τετάρτη έλαβε το Ισραήλ

Νέο κατάλογο ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα Τετάρτη παρέλαβαν οι ισραηλινές Αρχές, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης. Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «Times of Israel», που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την περασμένη Παρασκευή. Έως τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι -οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ- και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Επιμένει ο Νετανιάχου ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη λήξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας «Welt» και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

«Η Χαμάς διέπραξε αποτρόπαιες δολοφονίες» σημείωσε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, προσθέτοντας: «Μετά τη λήξη της εκεχειρίας, θα συνεχίσουμε τη μάχη… Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουμε τη Χαμάς».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για νέα παράταση της εκεχειρίας, η οποία έχει ισχύ έως τις 7 το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο επεσήμανε: «Συμφωνήσαμε ότι γυναίκες, παιδιά και ξένοι όμηροι θα απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα».

Οι ΗΠΑ λένε ότι εργάζονται για να παραταθεί κι άλλο η ανακωχή

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες Τρίτη πως κάνει προσπάθεια προκειμένου η ανακωχή ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και στη Χαμάς, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και παρατάθηκε για 48 ώρες, να διαρκέσει περισσότερο. Πάντως η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορέσει τελικά να παραταθεί κι άλλο η παύση των επιχειρήσεων, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

«Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας σε δημοσιογράφους χθες. «Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους… Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (…) αυτά πάνε μαζί. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο την ανακωχή» συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως θα αφεθούν ελεύθεροι κι άλλοι όμηροι που είναι πολίτες των ΗΠΑ.