Το ατύχημα της Φουκουσίμα δείχνει πως υπήρξε σημαντικό καμπανάκι για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τη χαλιναγώγηση της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι αμελητέος. Με αυτά τα δεδομένα και ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF θα δαπανήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των 58 πυρηνικών αντιδραστήρων του μέχρι το 2030, σύμφωνα με την κρατική ελεγκτική υπηρεσία. Οι αναβαθμίσεις απαιτούνται για να καλυφθούν οι νέες απαιτήσεις ασφάλειας και να επεκταθεί η ζωή των μονάδων πέραν των 40 ετών.
Η EDF ανακοίνωσε αρχικά το πρόγραμμα επέκτασης της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων το 2011. Στο πλαίσιο αυτού του επενδυτικού προγράμματος, η εταιρεία σχεδίαζε να δαπανήσει περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και για να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης αναβαθμίσεις ασφαλείας ως αντίδραση στο ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Ωστόσο, στην ετήσια δημόσια έκθεση για το 2016, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το εθνικό Ελεγκτικό Συνέδριο ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως θα πρέπει να δαπανηθεί σχεδόν το διπλάσιο το ποσό έως το 2030. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η EDF δεν περιέλαβε το κόστος λειτουργίας στην αρχική της εκτίμηση.
Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ενεργειακή μετάβαση της Γαλλίας, η οποία προβλέπει τη μείωση της εξάρτησης της Γαλλίας από την πυρηνική ενέργεια στο 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025, είναι πιθανό να ακυρώσει κάποιες από τις προγραμματισμένες επενδύσεις και να αναγκάσει την εταιρεία να κλείσει το ένα τρίτο των αντιδραστήρων της, αναφέρει η έκθεση.
Μόνο μια πολύ σημαντική αύξηση στην κατανάλωση ή στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των αντιδραστήρων που θα κλείσουν, αλλά οι ειδικοί δεν προβλέπουν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Οι γαλλικοί αντιδραστήρες είχαν αρχικά άδεια να λειτουργούν για 30 χρόνια, αλλά τώρα υπόκεινται σε δεκαετή αναθεώρηση ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους.