ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για 2ετές buy back μετοχών – Τι είπε ο Γ. Περιστέρης

Πράσινο φως άναψε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών διάρκειας δύο ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση των μετόχων, το πρόγραμμα buy back θα τρέξει μέχρι τη συμπλήρωση του 10% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Θα διαρκέσει 24 μήνες, το αργότερο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2026 με εύρος τιμών από 0,57 ευρώ έως 40 ευρώ ανά μετοχή.

Oι μέτοχοι ενέκριναν και το placement της 18ης Ιανουαρίου 2024 διαδικασία με την οποία 10 μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια από Ευρώπη και Αμερική απέκτησαν 6 εκατομμύρια μετοχές της εισηγμένης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Περιστέρης απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων ότι «με το placement τοποθετήθηκαν επενδυτές καλής ποιότητας τόσο ξένοι όσο και έλληνες». Ο ίδιος μάλιστα έκανε γνωστό ότι «από τους 6 με 7 θεσμικούς επενδυτές, δύο είναι κρατικά κεφάλαια από άλλοι χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη «η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει και μεγαλώνει περαιτέρω». Επίσης σημείωσε το γεγονός ότι “στο placement μπήκαν και επενδυτές οι οποίοι είχαν αγοράσει μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα. Γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της εταιρείας”

Η εταιρεία διέθεσε τον προαναφερόμενο όγκο μετοχών – με συντονιστή την AXIA Ventures – που αντιστοιχεί στο 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της με τους επενδυτές να τις αποκτούν έναντι 13,20 ευρώ ανά μετοχή. Τα κεφάλαια 79,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η ιδιωτική τοποθέτηση ωφέλησε τη διασπορά των μετοχών σύμφωνα με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου προς του μετόχους.

Για την Αττική Οδό τόνισε ότι  έχει εγκριθεί το πρακτικό του διαγωνισμού και πρόσθεσε ότι δε θα αργήσει η υπογραφή της σύμβασης και ίσως γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Για την  υπόθεση στο ΣτΕ επισήμανε ότι ακολουθεί μία προσφυγή του δεύτερου πλειοδότη, η οποία απερρίφθη αρχικά από την ΕΑΔΗΣΥ.

Στην παρούσα φάση το θέμα είναι υπό εκδίκαση και δεν έχει επηρεάσει τη διαδικασία ανάδειξης και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκεντρώνει τα τα χρηματοοικονομικά έγγραφα για το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτίμησε, δε, ότι όλη η διαδικασία είναι καθαρή και δε θα υπάρξουν προβλήματα.

Για την άλλη μεγάλη παραχώρηση που αναμένεται να υπογραφεί, η οποία αυτή της Εγνατίας Οδού, ο ισχυρός άνδρας ανέφερε ότι προχωρά  η διαδικασία λίγο και ότι είναι πιο αργή χωρίς η  υπαιτιότητα να είναι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η εισηγμένη έχει υποβάλει έγγραφα για να φανεί ότι υπάρχουν τα κεφάλαια εδώ και αρκετούς μήνες. Δήλωσε, επίσης, “Ελπίζουμε εντός εβδομάδων να υπογραφεί η σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ και για την έναρξη θα πρέπει να προχωρήσει σε μερικές απαραίτητες κινήσεις η Πολιτεία”.

Σχετικά με το διαγωνισμό για τη παραχώρηση Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ επισήμανε ότι η προσφορά του ομίλου φέρεται να είναι η βέλτιστη και ακόμα δεν έχει βγει από την επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου το πρακτικό με το επίσημο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τις  πρότυπες προτάσεις δήλωσε ότι έχουν υποβληθεί τα projects για τις  επεκτάσεις της  Αττικής οδού και την παράκαμψη του Κηφισού. Πρόσθεσε, ότι τα σχέδια έχουν κατατεθεί στο υπουργείο υπουργείο υποδομών από το 2023 και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Για τα έργα αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία άμεσα, πρόσθεσε ότι έχει κατατεθεί από το υπουργείο υποδομών η εκπόνηση ενός μάστερ πλαν και δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Για τη θυγατρική του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται ότι ακούγεται για πολύ καιρό το σενάριο της πώλησής της, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα όσα έχουν διαρρεύσει για κυοφορούμενα deals.

Τι ψηφίστηκε

1. Έγκριση της από 18.01.2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, με την οποία αποφασίστηκε η οριστική παύση αγορών ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος που είχε εγκριθεί με την από 20.10.2022 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας. Υπερψηφίστηκε με 98%.

2. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των €3.420.000, με καταβολή μετρητών, με την έκδοση 6.000.000 κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,57 εκάστης και με τιμή διάθεσης €13,20 ανά μετοχή, και αποκλεισμός του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ.1 του Ν. 4548/2018. Υπερψηφίστηκε με 100%.

3. Υπό τον όρο υπερψήφισης του θέματος υπ’αριθμ. 2, ακύρωση 6.000.000 ιδίων μετοχών που κατέχει η Εταιρεία, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5.80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, και, κατ’ ακολουθία, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των €3.420.000. Υπερψηφίστηκε με 100%.

4. Τροποποίηση του αρ. 5 παρ. 1 του καταστατικού της Εταιρείας συνεπεία των υπό 2 και 3 αποφάσεων. Υπερψηφίστηκε με 98%.

5. Έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4845/2018, όπως ισχύει, και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Υπερψηφίστηκε με 99,9 %.

6. Μεταβολή της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της Εταιρίας και τροποποίηση του άρθρου 1 (Σύσταση – Επωνυμία) του Καταστατικού της Εταιρείας. Υπερψηφίστηκε με 98%.