>Γελοιότητες τα περί επιστροφής στη δραχμή

>
Γελοιότητες χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι με την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι εφικτή η μείωση του χρέους κατά 22% του ΑΕΠ.

Μιλώντας σε ξένο ειδησεογραφικό δίκτυο, ο επικεφαλής της εγχώριας νομισματικής αρχής τόνισε ότι ένα φιλόδοξο, εμπροσθοβαρές και μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα στην προσπάθειά της να βγει από την τωρινή κρίση.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, μπορεί να μειώσει δραστικά το χρέος και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, πείθοντας τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

«Θα αποπληρώσουμε το χρέος με το πρόγραμμα προσαρμογής»

Όπως είπε, η υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ ευρώ μπορεί να μειώσει το χρέος κατά τουλάχιστον 22% του ΑΕΠ, καθώς θα στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική και θα φέρει σημαντικές ξένες επενδύσεις.

«Η Ελλάδα πρέπει να υπερακοντίσει τους στόχους της, να μειώσει το μέγεθος του δημόσιου τομέα, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της και να πατάξει τη φοροδιαφυγή» υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν τη χώρα.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς να χρειαστεί αναδιάταξη, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής

«Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες»

Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι έχουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καλύτερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά επλήγησαν από τη δημοσιονομική κρίση.

Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι για να καθησυχαστούν οι αγορές θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των ισολογισμών τους, συμπληρώνοντας ότι οι συγχωνεύσεις και οι στρατηγικές συμμαχίες θα έρθουν σύντομα.

Για την κινδυνολογία ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ, είπε ότι τη βρίσκει «εντελώς γελοία. Τελεία και παύλα».