Η Γερμανία και η Αυστρία αύξησαν την πίεση προς την Ελλάδα για να εφαρμόσει τους κατάλληλους ελέγχους στη μετανάστευση, λέγοντας πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκαταστήσουν τους συνοριακούς ελέγχους, αν δεν σταματήσει η εισροή λαθρομεταναστών.
«Τα (ελληνικά) σύνορα είναι ανοικτά σαν πόρτα αχυρώνα», δήλωσε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιντερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Η πίεση επί της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί … Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος που δεν κάνει τη δουλειά του να παραμένει ατιμώρητο».
«Το θέμα παραμένει ανοικτό για το τι συμβαίνει όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί επαρκώς τα σύνορά της – όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για «να καταστεί δυνατό» να αποκατασταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι.
Τέτοιες ενέργειες προκάλεσαν αντιδράσεις στο παρελθόν επειδή ο ευρωπαϊκός χώρος Σένγκεν υποτίθεται ότι είναι χωρίς σύνορα. Το θέμα βγήκε στις πρώτες σελίδες πέρυσι, όταν η Γαλλία αποκατέστησε συνοριακούς ελέγχους στο πλαίσιο μιας διένεξής της με την Ιταλία για την εισροή μεταναστών μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.
Η Γερμανία και η Αυστρία είναι μεταξύ επτά χωρών που αποτελούν προορισμούς μεταναστών και οι οποίες ζήτησαν χθες Τετάρτη να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλισθούν τα ελληνικά σύνορα. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί κατά τη σημερινή τακτική σύνοδο των 27 υπουργών Εσωτερικών.
«Αισθανόμαστε ότι πρέπει να έχουμε αληθινή αλληλεγγύη και αυτό σημαίνει πως όλες οι χώρες μέλη πρέπει να … δημιουργούν συνθήκες υποδοχής μεταναστών που να ανταποκρίνονται στη νομοθεσία που έχουμε θεσπίσει», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Μετανάστευσης Τομπάια Μπίλστρομ επισημαίνοντας ότι η αποτυχία μερικών χωρών να το κάνουν τροφοδοτεί «τη δυσπιστία μεταξύ των κρατών μελών».
Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ.
«Οι Έλληνες βρίσκονται σε βαθιά κρίση και πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες – και όχι μόνον οικονομικά, χρηματοπιστωτικά», δήλωσε ο Σμιτ. «Πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μαζί».