Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες: έξω η Ελλάδα από το Ευρώ

Την προετοιμασία στρατηγικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τρόπο ο οποίος θα περιορίζει τις συνέπειες για τους υπόλοιπους, ζητεί από την γερμανική κυβέρνηση το Συμβούλιο Οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κουρτ Λάουκ, σε σημερινή δήλωσή του, προειδοποιεί για δραματικές πολιτικές επιλογές εκ μέρους της Ελλάδας αλλά και της Γαλλίας και σημειώνει ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην υπάρξει, από κοινού με τις άλλες χώρες, προετοιμασία για σενάριο εξόδου.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα προκαλέσει ελληνικό χάος», τόνισε ο κ. Λάουκ και ζήτησε την επεξεργασία στρατηγικής, με ένα τείχος πυροπροστασίας, το οποίο θα περιορίσει τη φωτιά στο Νότο.

Ο κ. Λάουκ εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι «βαρύτατα υπερχρεωμένη» και υποστηρίζει ότι από την Αθήνα έχει πραγματοποιηθεί μόλις το 5% των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, ενώ προβλέπει ότι «η εξυγίανση των τραπεζών δεν θα γίνει» και χαρακτηρίζει απογοητευτικό το ως τώρα αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ενώ σε διαφορετικό τόνο είναι η δήλωση του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών κ. Μπάρτλε, ο όποιος δεν πιστεύει ότι μετά τις ελληνικές εκλογές θα προκύψει νέος γύρος αναταράξεων στις αγορές.

«Εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στην Ελλάδα, ο ιός έκανε άλμα. Αφότου όμως οι ισπανικές τράπεζες τέθηκαν κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέρχεται η σταθερότητα. Έτσι, οι ελληνικές εκλογές δεν πρόκειται να επιδεινώσουν την κατάσταση, καθώς οι αγορές έχουν ήδη εξετάσει τα αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα. Τα πράγματα μπορούν μόνο να βελτιωθούν», τόνισε.