Γιατί ο Παπαδήμος απειλεί τράπεζες και funds

Τη στιγμή που ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους επέλεξε ο Λουκάς Παπαδήμος να βγάλει έναν άσσο απ’ το μανίκι, μιλώντας στη μεγαλύτερη εφημερίδα του πλανήτη, τους New York Times.

Απείλησε ευθέως τις ξένες τράπζες και τα μεγάλα funds ότι, αν δε συμμετάσχουν στο PSI με τη θέλησή τους, θα ενεργοποιήσει -μέσω νομοθετικής ρύθμισης- τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αναγκαστούν ΟΛΟΙ να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τρόπο «μη εθελοντικό» -πράγμα που αναμένεται να ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα γνωστά και ως CDS.

Ο πρωθυπουργός δε μπορεί να προχώρησε σε μιά τόσο επιθετική κίνηση παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών.

Το εθελοντικό του «κουρέματος» που είχε αποφασιστεί στη δραματική Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, έως τώρα διασφάλιζε -τεχνικά και μόνο- ότι η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει. Αν ενεργοποιηθούν τα CDS, οι Οίκοι Αξιολόγησης θα ανακοινώσουν credit event (πιστωτικό γεγονός) για τη χώρα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες το ύψος των CDS κινείται γύρω στα 5 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά χαμηλό αν σκεφτεί κανείς τα επίπεδα του ελληνικού χρέους -ακόμη και μετά τη διαγραφή μέρους αυτού.

Γιατί, λοιπόν, οι ευρωπαίοι φοβούνται τόσο πολύ την πληρωμή των CDS;
Η απάντηση ακούει στον όρο, «μετάδοση της κρίσης χρέους». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα CDS σε περίπτωση ιταλικής χρεοκοπίας ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή, και ενώ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, δύο Οίκοι Αξιολόγησης προειδοποιούν ανοιχτά για ελληνική χρεοκοπία.
Ακριβώς αυτό είναι που προσπαθεί να αποτρέψει ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το διαπραγματευτικό χαρτί του μη εθελοντικού κουρέματος.
Πόσο δυνατό είναι;
Θα φανεί από το αποτέλεσμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η 20η Μαρτίου που λήγουν τα ομόλογα ύψους 14,4 δισ. ευρώ, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.
Αν δεν υπάρχει κονδύλι να πληρωθούν τα ομόλογα, η χώρα θα κηρύξει επισήμως στάση πληρωμών -θα χρεοκοπήσει κανονικά, δηλαδή,

Όλα τα παραπάνω γράφονται με όρους διεθνών αγορών, καθώς εσωτερικά το ελληνικό κράτος έχει κηρύξει -προ πολλού- στάση πληρωμών σε όλους τους τομείς, πλην των μισθών του δημοσίου τομέα και των συντάξεων.