Για «ένα στρατιωτικο- μεσιτικό πλέγμα διαπλοκής» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας

Στο Πεντάγωνο βρέθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μανόλη Γλέζο.

«Η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και παρατήρησε ότι «η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ολιγωρία και αγνόηση άλλων κινδύνων, που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπισή τους».

Αναφερόμενος στους αμυντικούς εξοπλισμούς, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «παρά το υπέρογκο κόστος τους δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές που αφορούν στους τομείς των ανταλλακτικών και της συντήρησής τους». 

Απέδωσε δε την αδυναμία αυτή στο ότι είχε δημιουργηθεί ένα στρατιωτικο- μεσιτικό πλέγμα, ένα πλέγμα διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία και επισήμανε πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

«Πρέπει να αντιστραφεί η κατάσταση χωρίς ωστόσο να προκληθεί ζημιά στην εθνική άμυνα».

Παράλληλα, αφού χαρακτήρισε σωστή τη δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, επισήμανε «την ανάγκη η αμυντική πολεμική βιομηχανία να περάσει υπό εθνικό έλεγχο, για να ανασυγκροτηθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις προχώρησαν σε μειώσεις μισθών, που καταρράκωσαν το ηθικό και μίλησε για αντιστροφή του κλίματος.

Για το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας, επισήμανε «την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και να υπάρξει ένα σχέδιο εξορθολογισμού των αναγκών, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της απομάκρυνσης των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα».

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Στην προσφώνησή του, ο υπουργός Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος, αναφέρθηκε στη σημερινή αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό, (Αλωση της Κωνσταντινούπολης) αλλά μίλησε και για την ανάτασή του, καθώς -όπως υπενθύμισε- το βράδυ της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατέβασαν τη σβάστικα από το βράχο της Ακρόπολης.

Στην παρέμβασή του ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στο πρώτο περιστατικό αντίστασης, που σημειώθηκε στις 2 Μαΐου 1941, στη Βυτίνα, όταν ένας νεαρός μαθητής, ο Μαθιός Πόταγας, σταμάτησε μία μεραρχία αρμάτων των ΕΣΕΣ- «σωματοφυλακή Αδόλφος Χίτλερ», λέγοντας:

«Μπορεί να μας νικήσατε αλλά δεν θα μας σκλαβώσετε. Μπορεί να είμαι ένας, αλλά πίσω μου βρίσκεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός». Η αντίδραση του Γερμανού διοικητή ήταν να τον εκτελέσει και να ζητήσει να συνθλίψουν το κρανίο του.