>«Για να έρθει αλλαγή, πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας»

>
Ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική κρίση, αλλά και στην έξοδο από αυτή έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το Μεσολόγγι, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 185η επέτειο από την ηρωική έξοδο των “Ελεύθερων Πολιορκημένων”.

«Για να έρθει η πραγματική αλλαγή, πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας… Όχι να ενοχοποιηθούμε, ούτε να θυματοποιηθούμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι εθνικό είναι το αληθές, όπως είπε ο μεγάλος μας ποιητής (Διονύσιος Σολωμός), ακόμη και αν πρόκειται για μια αλήθεια άβολη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Πάνο Κατσούλη, στο επίσημο γεύμα.

«Πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια, όμως, αποτελούν αποκλειστικά δική μας υποχρέωση», τόνισε ο κ. Παπούλιας και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, την εξυγίανση των δημοσιονομικών, την καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας, την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας, ισονομίας και ισοπολιτείας, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές, που λίγο καιρό πριν φαίνονταν αδιανόητες.

Κάποιες από αυτές τις χαρακτήρισε «οδυνηρές ή άδικες» και κάποιες άλλες «αναγκαίες και δίκαιες.» «Ας αναλογιστούμε, αν έχουμε προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων μας στον τόπο μας, αν είμαστε κοντά σε εκείνους τους ελεύθερους ανθρώπους που έβαλαν πάνω από τη ζωή τους την «Ιερή Πόλη» του Μεσολογγίου, την πατρίδα όλων μας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έδωσε έμφαση στη συλλογικότητα επαναλαμβάνοντας ότι «είναι ώρα, για όλους μας, να κοιταχτούμε στον καθρέφτη.

Δεν αρκεί απλώς ο καταλογισμός ευθυνών στους απέναντι ή η καταγγελία για τα σκουπίδια του γείτονα, όταν και το δικό μας σπίτι όζει.» Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξόδου έγιναν κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, λόγω της βροχής.

Το πρωί εψάλη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και στη συνέχεια ξεκίνησε η πομπή προς τον κήπο των Ηρώων, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον τύμβο των Ηρώων