>Γιούνκερ: Με υπογραφή Παπαδήμου απελευθερώνεται η έκτη δόση

>

Διατύπωση που δεν θα δημιουργεί πρόσθετα πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα επεξεργάζεται η Κομισιόν για την απελευθέρωση της έκτης δόσης. Αυτό προκύπτει από δήλωση που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο την Tετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ουσιαστικά οι αρχηγοί του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου και της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς θα προσυπογράφουν την επιστολή Παπαδήμου ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή της έκτης δόσης του δανείου.

«Η απόφαση της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, θα ληφθεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου 2011», διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ.

«Αναμένουμε όμως», πρόσθεσε, «επιστολή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του, καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την τρόϊκα».

Απαιτείται πιό «πολιτική» διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων

Σημαντικές αποφάσεις για το ευρώ πολλές φορές λαμβάνονται χωρίς οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να γνωρίζουν τι σημαίνουν, δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη.

«Βάσει της μακράς μου εμπειρίας σε ζητήματα που άπτονται της ΕΕ σημειώνω ότι συχνά υπουργοί Οικονομικών, ορισμένες φορές και πρωθυπουργοί, εγκρίνουν ντοκουμέντα τα οποία δεν έχουν συντάξει και δεν έχουν συζητήσει», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Θα ήθελα η μέθοδος εργασίας μας να γίνει πιο πολιτική», είπε ο Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, στην διάρκεια μιας συζήτησης για την διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

«Θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο και με λεπτομέρειες την ειδική κατάσταση των κρατών-μελών», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λένε ανοικτά εάν και κατά πόσον συμφωνούν –ή όχι– με τις προτάσεις των ομολόγων τους στην ΕΕ.