Έχουμε πει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει αν είναι να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό όχι μόνο σημαίνει κουρέματα και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αλλά και πολιτική ένωση.
Ίσως ένας πανευρωπαϊκός ασφαλιστικός φορέας καταθέσεων να είναι το πρώτο βήμα.
Διότι αν δεν γίνει αυτό, ακόμα και η Γαλλία θα γονατίσει σε μερικούς μήνες. Και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τότε θα είναι αργά και όχι μόνο θα δούμε δραχμές, αλλά λιρέτες, πεσέτες και φράγκα διαφόρων ειδών.
Τώρα αν αυτή η σκέψη είναι σωστή, σημαίνει ότι και η Ελλάδα θα πάρει ανάσα, αρκεί βέβαια να κρατηθεί ζωντανή μέχρι να συντελεστούν αυτές οι αλλαγές.
Αν λοιπόν κρατηθεί ζωντανή η Ελλάδα, λογικά πολλά θα αλλάξουν προς το πολύ καλύτερο και λογικά το τραπεζικό μας σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί σωστά και θα μπει το νερό στο αυλάκι για ένα νέο κούρεμα τουλάχιστον επιπλέον 100 δισ.
Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σε συνδυασμό με τις πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, λογικά η κατάσταση στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει μέχρι τότε προς το πολύ καλύτερο.
Ήδη χτες είδαμε ότι ορισμένες καταθέσεις επιστρέφουν.
Αν λοιπόν γίνουν όλα τα παραπάνω (όχι αναγκαστικά σε αυτή τη σειρά) σημαίνει ότι το χρηματιστήριο θα είναι σε πολύ ανώτερα επίπεδα από εδώ που είναι σήμερα.
Και αν είναι έτσι, όχι μόνο αγοράζουμε σήμερα, αλλά αγοράζουμε και με μόχλευση.
Το πρόβλημα είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και υπάρχει αυτό το καταραμένο “αν”.
Διότι αν δεν υπήρχε το “αν” και ξέραμε τι θα γίνει, τότε θα μπορούσαμε να αγοράσουμε με ασφάλεια και χωρίς φόβο.
Επειδή όμως δεν ξέρουμε, παίζουμε με τις πιθανότητες. Διότι στις αγορές, οι πετυχημένου ζυγίζουν σωστά και αγοράζουν όταν οι πιθανότητες είναι υπέρ τους και όχι εναντίον τους. Αλλά και πάλι, επειδή παίζουμε με τις πιθανότητες, ακόμα και τότε δεν σημαίνει ότι θα βγεις σωστός.
Άρα το τελικό ερώτημα είναι, είναι οι πιθανότητες υπέρ μας η όχι;
Με δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να συνεχίσει να υπάρχει η Ευρώπη, η απάντηση είναι ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ μας.
Όσον αφορά το ερώτημα, αν αυτή η καινούργια κυβέρνηση έχει τα κότσια να τα βάλει με τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα και να προχωρήσει σε μια γενικότερη αναδιάρθρωση του κράτους, αυτό μένει να το δούμε, αλλά θα έλεγα λόγω αναγκαιότητας, ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ αυτού.
Παίζοντας με τις πιθανότητες λοιπόν, το πόρισμα είναι το εξής:
– περισσότερες πιθανότητες έχουμε να δούμε άνοδο παρά πτώση
– οι πιθανότητες να έχουμε δει τα απόλυτα χαμηλά είναι υπέρ μας
– οι πιθανότητες η Ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι σοβαρό αυτή τη φορά, είναι επίσης υπέρ μας.