>Γραμμή αυστηρής δημοσιονομικής εξυγίανσης από το Ecofin

>
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. επανέλαβαν σήμερα ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ό,τι το πιο επείγον για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έθεσαν ως άμεσες προτεραιότητες τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, την διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της ενοποιημένες εποπτείας των κρατών, υπό “το ευρωπαϊκό εξάμηνο”, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης και τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2011/2012 θα πρέπει να υποβληθούν κατά προτίμηση μέχρι τα μέσα Απριλίου ή τα τέλη Απριλίου το αργότερο και θα πρέπει να εστιάζουν στην εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής εξυγίανσης, στην προώθηση της ενίσχυσης της απασχόλησης και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση της κάθε χώρας.

Το Συμβούλιο καλεί παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες και φιλόδοξες συστάσεις για την κάθε χώρα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και επίσης να παρουσιάσει ένα πλαίσιο προτάσεων για δράσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης.

Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρώτη ετήσια επισκόπηση της Κομισιόν για την ανάπτυξη της Ε.Ε., η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την οικονομική διακυβέρνηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν παράλληλα ότι είναι υψίστης σημασίας για όλα τα κράτη μέλη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, μέσω της ανακοίνωσης και εφαρμογής αξιόπιστων και λεπτομερών σχεδίων εξυγίανσης τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπουν διαρθρωτικές δημοσιονομικές προσαρμογές αρκετά πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην υγεία και στην αγορά εργασίας.

Το Συμβούλιο τονίζει παράλληλα ότι στα κράτη μέλη για τα οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος οι στόχοι του ελλείμματος και των διαρθρωτικών προσαρμογών θα πρέπει να συμβαδίζουν με την έγκαιρη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων.

Τέλος, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα διαρθρωτικά δημοσιονομικά ελλείμματα ή πολύ υψηλά ή ραγδαία αυξανόμενα επίπεδα δημοσίου χρέους, η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής.

Πράσινο φως από την Κομισιόν για τον μηχανισμό

Το πράσινο φως για την τροποποίηση της Συνθήκης πριν το 2013 με στόχο τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η απόφαση αυτή είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα και να εγγυηθούμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ενόψει των οικονομικών ανισορροπιών που είδαμε σε ορισμένα κράτη μέλη – ανισορροπίες που χρειάζεται να διορθώσουμε”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και πρόσθεσε: “Ο μηχανισμός αυτός είναι κρίσιμος για να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο της Συνθήκης”.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει την τροποποίηση του Άρθρου 136 με την εξής προσθήκη:
“Τα κράτη μέλη, το νόμισμα των οποίων είναι το ευρώ, μπορούν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό σταθερότητας που θα ενεργοποιηθεί εάν κριθεί απαραίτητο για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολο της. Η χορήγηση οποιασδήποτε απαιτούμενης χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του μηχανισμού θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς όρους”.

Schaeuble: Μεγαλύτερη η συμμετοχή της Γερμανίας στον μόνιμο μηχανισμό

Η συμβολή της Γερμανίας στον μόνιμο μηχανισμό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη συμμετοχή της χώρας σήμερα στο ταμείο σταθερότητας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble.

Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα ότι ο μόνιμος μηχανισμός για τη σταθερότητα στην Ευρώπη (ESM) -θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013- θα έχει δανειακή ικανότητα 500 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Ο υφιστάμενος μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) έχει διαμορφωθεί στα 440 δισ. ευρώ ωστόσο η δανειακή ικανότητα του μηχανισμού εκτιμάται κοντά στα 250 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει άλλα 60 δισ. ευρώ στον υφιστάμενο μηχανισμό.

Για να διασφαλίσουμε ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα έχει στη διάθεση του 500 δισ. ευρώ “η συμμετοχή της Γερμανίας θα χρειαστεί να είναι λίγο μεγαλύτερη”, σημείωσε ο Schaeuble μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Οδηγία για τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας

Οδηγία για την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασία στο τομέα της άμεσης φορολογίας προκειμένου τα κράτη-μέλη να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τη φοροδιαφυγή και τη φοροαπάτη, υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Ecofin.

Η οδηγία θα διασφαλίσει ότι τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών θα εφαρμόζονται εντός της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο θα εμποδίζει κράτη μέλη να αρνούνται την παροχή πληροφοριών σε κάποιο άλλο κράτος μέλος με την αιτιολογία ότι οι πληροφορίες αυτές κρατούνται από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα ή άλλο χρηματοοικονομικό οργανισμό.

Η οδηγία προσδιορίζει συγκεκριμένα στοιχεία που θα πρέπει να ορίζονται σε αιτήσεις παροχής πληροφοριών όπως η ταυτότητα του προσώπου που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας και το φορολογικό αδίκημα για το οποίο ζητούνται οι πληροφορίες.

Η οδηγία επίσης προσδιορίζει αναλυτικά τη διαδικασία με στόχο να διασφαλίζεται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε οκτώ κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου. (Έσοδα από απασχόληση, αμοιβές διοικητικών στελεχών, μερίσματα, κεφαλαιουχικά κέρδη, δικαιώματα, ορισμένα προϊόντα ασφάλισης ζωής, συντάξεις και ιδιοκτησία και εισοδήματα από ακίνητη περιουσία).

Ειδικότερα, η Οδηγία που υιοθέτησε το Συμβούλιο:
-Επεκτείνει το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών προκειμένου να καλύπτονται όλοι οι άμεσοι φόροι.

-Ορίζει χρονοδιαγράμματα για την παροχή πληροφοριών κατόπιν αιτήσεως και άλλες διοικητικές έρευνες.

-Επιτρέπει σε αξιωματούχους από ένα κράτος μέλος να συμμετέχουν σε διοικητικές έρευνες στο έδαφος κάποιου άλλου κράτους μέλους

-Ορίζει το πεδίο για την ανατροφοδότηση πληροφοριών

-Ορίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ομοιόμορφων εντύπων και καναλιών επικοινωνιών

Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών είναι η 1η Ιανουαρίου 2013.

Πηγή:www.capital.gr