>Γραπτή δέσμευση από τα κόμματα ζητούν ΔΝΤ και Eurogroup

>

Γραπτή δέσμευση «από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη δανειακή βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα ζητά και η Αυστρία.«Είμαι πεπεισμένη ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από όλα τα κόμματα να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις και να το δηλώσουν αυτό γραπτώς καθώς και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα την εφαρμογή τους και δεν θα περιμένουν τη διενέργεια εκλογών»δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στη Σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Μόνο όταν θα έχουμε αυτή την εγγύηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση» διευκρίνισε η ίδια.

Πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σημείωναν το βράδυ της Δευτέρας στο«Βήμα» πως δεν αρκεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα για την έναρξη των συζητήσεων για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αλλά θα πρέπει τα δύο κόμματα να δεσμευθούν εγγράφως ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Η δέσμευση αυτή θα γίνει με την υπογραφή συμφωνίας ότι και το ΠαΣοΚ και η ΝΔ θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα της 26η Οκτωβρίου. Η θέση αυτή του ΔΝΤ θα μεταφερθεί στην Αθήνα, αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταίροι μας εμφανίζονται ότι επικροτούν την απόφαση για κυβέρνηση συνεργασίας, τη θετική στάση της ΝΔ στη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά δεν θεωρούν τις εξελίξεις αυτές ικανές για τη ομαλή πορεία της χώρας και τη διάσωσή της θέσης της εντός του ευρώ: «Το γεγονός μάλιστα ότι τα δύο κόμματα έχουν κατ΄ αρχήν συμφωνήσει για διεξαγωγή εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να δεσμευθούν εγγράφως ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα της 26ης Οκτωβρίου και βεβαίως όλο το πακέτο (μέτρων) που ακολουθούν», δήλωσε στο «Βήμα», πηγή του ΔΝΤ, ο οποίος έφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Eτσι, οι εταίροι μας φαίνεται ότι δεν αρκούνται στη νέα κυβέρνηση που θα έχει την υποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά θα ζητήσουν και από τους κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά την προσωπική τους δέσμευση (ακόμα και στην περίπτωση των εκλογών) ότι θα γίνει σεβαστό το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης: «Ο χρόνος κυλάει εναντίον της Ελλάδας, γιατί υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας και κυρίως επειδή ακόμα βρίσκεται υπό αίρεση η 6η δόση», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Νουθεσίες Σόιμπλε
«Η καταβολή της έκτης δόσης θα αποφασιστεί αφού εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος» ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις προκειμένου να απελευθερωθούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ της έκτης δόσης ώστε να αποφύγει η χώρα τη στάση πληρωμών. Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε δε ξεκάθαρα ότι τόσο η κυβερνητική παράταξη όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και να συνυπογράψουν το νέο πρόγραμμα πριν διεξαχθούν εκλογές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν πλήρη ενημέρωση από τον έλληνα αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, τόσο ενισχύεται η δυσφορία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων αλλά και του ΔΝΤ στην ειλικρίνεια των προθέσεων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Θέλουν λοιπόν να δουν τις υπογραφές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νέου Μνημονίου. Οσο δε καθυστερεί κάτι τέτοιο, διασπείρονται φήμες αλλά και πληροφορίες ότι το εγχείρημα της δημιουργίας μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή μεταβατικής κυβέρνησης είναι έωλο και αμφίβολο.