Γ. Βρούτσης: Το Ταμείο Πρόνοιας των ΔΥ δεν είναι βιώσιμο

Τη μείωση του εφάπαξ στο δημόσιο «κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος» παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός αμέσως μετά: «Δυστυχώς τα αναλογιστικά ευρήματα για το ταμείο πρόνοιας δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθίσουν μη βιώσιμο».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η προσαρμογή θα γίνει μετά από αναλογιστικές μελέτες και με δίκαιο τρόπο. Ο υπουργός απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών ή κάλυψης του ελλείμματος μέσω ΛΑΦΚΑ δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ως υπουργός, δε δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε με την επιβολή φόρων στους πολίτες είτε με την επιβολή εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων προκειμένου οι παλιοί να πάρουν εφάπαξ ποσά που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλλει».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βρούτσης δήλωσε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ για την οποία σήμερα περιμένουν στην ουρά 53 χιλ. δημόσιοι υπάλληλοι.

Αιτία πολέμου προκαλεί για την ΑΔΕΔΥ η μείωση κατά 22,68% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο ήδη από το προηγούμενο μνημόνιο μειώθηκε κατά 20%. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός δεν έκανε καμία από τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ δεκτές παρά επέμενε στην πρότασή του να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση κατά 22,68%. Να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο το εφάπαξ των δημοσίων υπάλληλων ανέρχεται σε 40.000 ευρώ, συνεπώς η μέση μείωση θα αγγίζει τα 8.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο. Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί από την κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και να διαπραγματευτεί τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης με την τρόικα.

Της Ρούλας Σαλούρου
Πηγή:www.capital.gr