Αρχική Επικαιρότητα Γ. Κατρούγκαλος: Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα με πολιτική συμφωνία

Γ. Κατρούγκαλος: Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα με πολιτική συμφωνία

(EKTAKTH) ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÏÕ ÄÇÌÏÓÉÁÓ ÄÉÏÉÊÇÓÇÓ ÃÉÙÑÃÏÕ ÊÁÔÑÏÕÃÊÁËÏÕ ÃÉÁ ÄÇÌÏÓÉÅÕÌÁ ÔÇÓ ÅÖÇÌÅÑÉÄÁÓ ÔÏÕ ÂÇÌÁ–×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

“Το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη είναι αυτό που απηχούν οι δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέρνερ για την αποχώρηση του ΔΝΤ”, δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. “Όλοι αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι το ΔΝΤ ζητά παράλογα πράγματα και αρκετοί συνομιλητές μου εξέφρασαν την άποψη ότι το γεγονός ό,τι ζητάει πράγματα που είναι αντιφατικά, όπως να ανοίξουν ξανά θέματα της πρώτης αξιολόγησης, ή αμφισβητεί τα ίδια τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat, ίσως να είναι ενδείξεις ότι σκοπίμως ζητά πράγματα που ξέρει ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν πρόκειται να αποδεχθεί, για να αποχωρήσει”.

“Μόνο από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ακούμε αυτές τις σκληρές απόψεις”, λέει ο κ Κατρούγκαλος και προσθέτει: “Το καλό είναι ότι μολονότι τις ακούμε από το 2012 τώρα είναι εντελώς απομονωμένες”. Επικαλείται, μάλιστα, τη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας, Αντρέα Νάλες, στο συνέδριο του SPD για την κοινωνική Ευρώπη, η οποία  χαρακτήρισε ευθέως “ανεύθυνη τη συμπεριφορά αυτή του κ. Σόιμπλε”. Δηλώνει, επίσης, αισιόδοξος ότι “μπορεί να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση με πολιτική συμφωνία, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που καθυστερεί το κλείσιμο της”.

Ο κ Kατρούγκαλος τονίζει ότι “μια τίμια συμφωνία πρέπει να αναγνωρίζει το πραγματικό υπόβαθρο των αριθμών” και προσθέτει πως: “δεν μπορεί κανείς να ζητά προληπτικά μέτρα ακριβώς γιατί δεν χρειάζονται. Αυτή είναι η διαπραγματευτική μας γραμμή και σε αυτή πρόκειται να επιμείνουμε”. Τέλος, κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν έχει ενιαία γραμμή. “Ο κ. Γεωργιάδης λέει να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πάμε σε εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης λέει το αντίθετο, να κλείσει η αξιολόγηση και ο  κ. Μητσοτάκης λέει και τα δύο”, λέει και προσθέτει: “Είναι φανερό ότι η ΝΔ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και ο αρχηγός της είναι δέσμιος του αιτήματος για εκλογές που από αρχή κατέθεσε”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ