Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά παρά τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε σε εφαρμογή ένα καλά μελετημένο σχέδιο ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό αποδίδει και χάρη στην πρόοδό του η Ελλάδα κατορθώνει να βρίσκει πόρους για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των διαδοχικών μεγάλων εξωγενών κρίσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το πλέον εντυπωσιακό είναι παρά τη συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά. Ήδη, όπως ανακοίνωσε όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό Α.Ε.Π. αυξήθηκε κατά το 2ο τρίμηνο του 2022, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι 4,1% και μας κατατάσσει πέμπτους σε ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ.

Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, κι αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία, δε συνέβη έτσι απλά. «Όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην επαγγελματική διαχείριση ενός άρτια πολιτικού και οικονομικού σχεδίου»..

Επεσήμανε ακόμη ότι «οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών αλλά και τη μείωση της ανεργίας, αναδεικνύουν ότι σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται. Επιβάλλουν ταυτόχρονα οι εξελίξεις αυτές τη συνέχιση της προσπάθειάς μας στην ίδια κατεύθυνση. Επιβάλλουν τη διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας ώστε να συνεχίσουμε τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου είπε πως «έχουμε βέβαια, όπως ολόκληρη η Ευρώπη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Η κυβέρνηση συναισθάνεται πλήρως τις αγωνίες της κοινωνία. Γι’ αυτό βασική προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στην κατεύθυνση αυτή αξιολογώντας τα νέα δεδομένα προετοιμάζονται οι αποφάσεις στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα. Σταθμίζοντας πάντοτε σωστά τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν».

Επανέλαβε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει τόσο τα έκτακτα όσο και τα μόνιμα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας.

Ακολούθως πέρασε στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα στην ατζέντα του αυριανού ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας. «Αύριο Παρασκευή, στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και τώρα είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα»

Επεσήμανε ξανά ότι «οι προτάσεις που κατέθεσε σε προηγούμενο χρόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται πλέον στη βασική ατζέντα του Συμβουλίου Ενέργειας». Σημείωσε ακόμη ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν και εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία. «Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απαιτούνται πολιτικές και λύσεις στη μεγάλη κλίμακα. Στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», τόνισε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινώντας από το Δημόσιο. Μίλησε για τα κίνητρα και αντικίνητρα που ανακοινώθηκαν χθες και θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνεται γνωστό από τώρα. Είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τον Ιούνιο του 2023. Ανέφερε επίσης ότι προανεγγέλθη και δρομολογείται νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης αναφέρθηκε στην έγκαιρη ανακοίνωση μιας σειράς αποτελεσμάτων και προγραμματισμών για τη σχολική και ακαδημαϊκή περίοδο και στην έγκαιρη εγγραφή μαθητών στα σχολεία. Απαρίθμησε επίσης τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη ΔΕΘ και την επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού εκεί το Σαββατοκύριακο.