Γ. Οικονόμου: Το πρόγραμμα Leader μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου

Τη σημασία του προγράμματος Leader, το οποίο συμπληρώνει 30 χρόνια στη χώρα μας και στην Ευρώπη και στη καθοριστική του συμμετοχή στην ανάπτυξη της περιφέρειας της χώρας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ομιλία του στα πλαίσια του Regional Growth Conferance που συνδιοργανώνει η Εφημερίδα Πελοπόννησος και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Έχουμε δει το Leader να αλλάζει τις τοπικές κοινωνίες και να βάζει μία σφραγίδα ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ελλάδα, από αυτές που είναι αναγκαίες, που κρατούν τη ζωή τοπικές κοινωνίες την Ελληνική ύπαιθρο και οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις και περαιτέρω ανάπτυξης», τόνισε o κ. Οικονόμου.

Χαρακτήρισε το Leader ως εκείνο το πρόγραμμα που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου. «Το ξέρουν», σημείωσε, «οι πάνω από 10.000 άνθρωποι και επιχειρήσεις που όλα αυτά τα χρόνια έχουν ενισχυθεί και λειτουργούν. Το ξέρουν οι πολίτες που επισκέπτονται αυτούς τους πόλους σε όλη την περιφέρεια της χώρας, ορεινές, ημιορεινές περιοχές σε όλη την επικράτεια. Το ξέρουν οι ωφελούμενοι που είδαν μέσα από την διαδικασία αυτή έναν επιπλέον πόλο εισοδήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τη χαμηλή απορροφητικότητα, ανέφερε ότι δεν αποτελεί το μείζον πρόβλημα, αλλά ένα συγκυριακό ζήτημα και ανέφερε ότι το σημαντικό ενόψει και της συζήτησης που γίνεται για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι να κατανοηθεί το είναι το Leader σήμερα, εξηγώντας: «Το leader σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος, στις τοπικές κοινωνίες, η αναβάθμιση τους έτσι ώστε να καταστούν ελκυστικές και βιώσιμες. Να αξίζει τον κόπο κάνεις να πάει να ζήσει κάποιος εκεί. Και δεύτερο είναι μία διέξοδος συμπληρωματικού εισοδήματος προς τον αγρότη».

Αναφερόμενος στην επόμενη προγραμματική περίοδο υπογράμμισε ότι «έχουμε τρεις κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Λιγότερη γραφειοκρατία, όσο δυνατόν λιγότερο ενδιάμεσα στάδια καθυστέρησης, κυρίως στα πληροφοριακά συστήματα.

Δεύτερον, ενημέρωση και τρίτον καινούργιες θεματικές κινητροδοτώντας την κουλτούρα της συνεργασίας. Το Leader πρέπει στην επόμενη περίοδο να χρηματοδοτήσει και συνέργειες να αναδείξει και να καλλιεργήσει πολύ περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων, μεταξύ ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες, ώστε να δημιουργήσει κρίσιμα μεγέθη που θα είναι βιώσιμα και θα κάνουν τη διαφορά».