>Γ. Παπανδρέου: «Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα»

>Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρα, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. «Πρέπει να δείξουμε ενωμένοι προς τα έξω. Ζητώ συνεργασία, κατάθεση ιδεών. Ακούμε όλες τις θέσεις» είπε.

Υπεραμυνόμενος των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα».

Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του έκανε και πάλι αναφορά σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτή την φορά όμως διευκρινίζοντας: «Πρέπει να γίνουν και σε εμάς επώδυνες αλλαγές, να υπάρξει διαφάνεια στα κόμματα, στους πολιτικούς, στα media, να αλλάξει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Για αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να ζητήσουμε την ψήφο του λαού μέσω δημοψηφίσματος».

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τη διατύπωση της ερώτησης από τον κ. Καρατζαφέρη ο Πρωθυπουργός είπε ότι το ΛΑΟΣ τήρησε «στάση πατριωτική και υπεύθυνη απέναντι στο μνημόνιο».

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων, ώστε «να μη χρειαζόμαστε δανεικά για να επιβιώσουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο βασικός λόγος της εξάρτησης, της κηδεμονίας και της επιτήρησής μας».

«Αν μου πείτε ”φτύστους”, θα το κάνω»

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε εκλογές, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός είπε: «Αν φύγει το μνημόνιο και ο Παπανδρέου, θα φύγει το χρέος;».

Απευθυνόμενος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις είπε: «Τα θέλετε αυτά τα χρήματα; Αν μου πείτε όλοι ‘φτύστους’, θα το κάνω». Όμως, συνέχισε, την επομένη δεν θα έχουμε να πληρώσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Αυτή είναι η πατριωτική στάση;».

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι όταν ανέλαβε κανείς δεν δάνειζε την χώρα. «Πήγα και ζήτησα στήριξη από τους εταίρους» είπε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι την προσφέρουν μέχρι να βάλει η χώρα μια τάξη στα οικονομικά της και να σταθεί στα πόδια της.

«Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι αυτοί θέλουν να μας δανείζουν τα λεφτά τους; Να απαλλαγούν από εμάς θέλουν. Τα λεφτά τους μας δίνουν».

Η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού και ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε δύο ερωτήσεις των αρχηγών του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Οι κ.κ.Γ. Καρατζαφέρης και Αλ. Τσίπρας είχαν ζητήσει από τον Πρωθυπουργό λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο του Προγράμματος και για τη διαδικασία με την οποία θα έρθει αυτό στην Ολομέλεια της Βουλής.