>Γ. Παπανδρέου: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να μείνουμε στο ευρώ

>Οι θυσίες του λαού δεν πάνε χαμένες, υπάρχει ελπίδα και η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ. Οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση είναι δύσκολες, είπε και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις ή πισωγυρίσματα. «Στο σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη και το διεθνές οικονομικό σύστημα, κάθε καθυστέρηση, κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι το πρόβλημα της ευρωζώνης. Και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα για προβλήματα, θεσμικά, πολιτικού λαϊκισμού ή άλλα που υπάρχουν στην Ευρώπη», επισήμανε.

Αναγνώρισε ότι η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για όλους και σημείωσε: «Ξέρω καλά τι σημαίνει για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Συμπιέζονται, επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν, η ύφεση δημιουργεί απόγνωση και ανεργία. Ο λαός μας δοκιμάζεται. Eργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, πληρώνουν τους φόρους τους, σέβονται τους κανόνες του κράτους δικαίου, σήμερα δοκιμάζονται σκληρά. Και εύλογα όλοι ρωτούν: Υπάρχει πράγματι ελπίδα; Θα τα καταφέρει η Ελλάδα; Ναι, υπάρχει. Ναι, θα τα καταφέρουμε. Αλλά η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει χωρίς κόπο, δεν θα γίνει χωρίς να δουλέψουμε μαζί».

Για την ανάπτυξη, είπε, ότι δεν διατάσσεται και προϋπόθεση είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Και σε όσους αμφισβητούν ότι μπορεί να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση απάντησε:

-Το 2010 πετύχαμε τη μείωση ελλείμματος από τα 36,6 δισ. στα 24 δισ. και ήταν η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην ευρωζώνη.

-Το πετύχαμε περισσότερο με την μείωση των δαπανών απ’Αό,τι με την αύξηση των φόρων.

Πρόσθεσε ότι ο αγώνας για δημοσιονομική εξυγίανση δεν τελείωσε, υπάρχουν περιθώρια να διορθωθούν λάθη, υπάρχει δρόμος ακόμη, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40% .Στον τουρισμό, ανοίξαμε νέες αγορές και αγωνιζόμαστε φέτος να καταρρίψουμε κάθε περασμένο. Η πράσινη ενέργεια γίνεται πράξη. Από 1.500 ΜW σε πράσινη ενέργεια στο τέλος του 2009 φέτος θα φτάσουμε στα 2500 ΜW. Ήδη ξεκίνησε η ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα, με αύξηση των εξαγωγών κατά 25% το πρώτο τετράμηνο του 2011.

Για τα κλειστά επαγγέλματα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη το άνοιγμά τους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η χώρα μας κερδίζει έως και 14 θέσεις, μεταξύ των 30 χωρών μελών του οργανισμού, στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μόνο στο δείκτη που μετρά τη διαφάνεια και την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, η χώρα μας βρέθηκε από την 23η στην 9η θέση, χάρη στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να συγκρουστεί με το κρατικοδίαιτο πελατειακό σύστημα, με τις διάφορες συντεχνίες, με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, νέμονται τον κρατικό κορβανά, χειραγωγούν πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους.

Σε αυτό τον αγώνα είναι ασυμβίβαστος και χρειάζεται κάθε πολίτη να δώσει τη μάχη.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι θα δημιουργήσουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Σε ότι αφορά στον τουρισμό τόνισε ότι μπορεί να γίνει ο πρωταθλητής της ανάπτυξης και παρατήρησε:

-Μαζί ανοίξαμε νέες αγορές στην Ρωσία, το Ισραήλ, την Τουρκία και την Σερβία και μαζί τις αναπτύσσουμε. Τώρα στοχεύουμε την Κίνα και την Ινδία. Θέλουμε να φέρουμε νέα κοινά από τις ΗΠΑ.

-Μαζί αναδεικνύουμε και δημιουργούμε νέα προϊόντα που μέχρι σήμερα ήταν ανύπαρκτα στην χώρα μας.

Στην αγροτική παραγωγή δίνεται νέα πνοή και από αύριο ξεκινά η διαδικασία για την παραχώρηση γης σε πολίτες, νέους, που θέλουν να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα. Ένα εκατομμύριο στρέμματα. Κάθε περιφέρεια συλλογικά διαμορφώνει τη δική της αγροτική ταυτότητα με το καλάθι προϊόντων της. Βάζουμε στόχο την αναστροφή του αρνητικού αγροτικού ισοζυγίου. Αλλάζουμε τους πελατειακούς συνεταιρισμούς για να γίνουν πραγματικά συλλογικοί φορείς, για το κοινό όλων των αγροτών.

Για τον τομέα της ενέργειας ανέφερε:

-Στην πράσινη ενέργεια σήμερα έχουμε δώσει εγκρίσεις για επενδύσεις που μόλις υλοποιηθούν στο σύνολό τους θα ξεπερνούν σε ενεργειακή ισχύ τον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει για το 2020!

-Ανακοινώνω σήμερα ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα.

-Προχωρήσαμε στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Είναι πλούτος που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και αξιοποιείται για το κοινό μας συμφέρον.

-Με το σχέδιο «Ήλιος» κάνουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας που θα εξαχθεί στην Βόρεια Ευρώπη. Ήδη ενδιαφέρεται η Γερμανία και προσβλέπουμε σε επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ που θα προσφέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

-Προχωράμε σύντομα και με τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

-Με αποκρατικοποιήσεις στην ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ φέρνουμε νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία.

Το περιβάλλον είναι το αναπτυξιακό πλεονέκτημα της χώρας:

-Έχουμε ολοκληρώσει – για πρώτη φορά – στη χώρα την κατάρτιση των πρώτων δασικών χαρτών.

-Οι προστατευόμενες περιοχές: για πρώτη φορά έχουν χαρτογραφηθεί.

-Επιταχύνουμε με κάθε μέσο το Κτηματολόγιο, τα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια.

-Έχουμε δρομολογήσει μεγάλες παρεμβάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα. Για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεγάλες τομές, ώστε το κράτος να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στον πολίτη:

-Με συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου.

-Αναδιοργάνωση των κρατικών ΜΜΕ όπου αναβαθμίζεται παράλληλα ο ρόλος της Θεσ/νίκης

-Ο δημόσιος υπάλληλος γίνεται υπάλληλος του ενιαίου κράτους και όχι σε επιμέρους υπουργεία ή οργανισμούς, ώστε ευέλικτα να μπορεί να αξιοποιείται από τη μία υπηρεσία στην άλλη.

-Νέο πειθαρχικό δίκαιο στο δημόσιο για να πάψει η ατιμωρησία.

-Ενιαίο μισθολόγιο για ίση αμοιβή για ίση εργασία.

-Σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Στον τομέα της Παιδείας η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Για ένα αυτόνομο πανεπιστήμιο, ενταγμένο στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, της περιφερειακής ανάπτυξης και ταυτότητας, που απελευθερώνει τους νέους αντί να τους αποστεώνει.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ελεγχθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έτσι ώστε όσοι πόροι παραμένουν σε αδράνεια να διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Βασικός του στόχος είναι να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα. Αλλάζει ριζικά το σύστημα κατάρτισης ανέργων και δίνουμε τη δυνατότητα στον άνεργο και στον κάθε πολίτη να επιλέξει το αντικείμενο και το φορέα κατάρτισης. Με ένα κουπόνι που ελεύθερα θα διαλέγει από ένα ΙΕΚ μέχρι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Πανεπιστήμια. Μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα ΤΕΙ ή μια ταχύρρυθμη κατάρτιση σε μια πιστοποιημένη ιδιωτική σχολή. Θα διατεθούν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ για νέους ανέργους και άτομα με αναπηρία, γυναίκες για δεύτερη ευκαιρία, με ουσιαστικά προγράμματα που παρέχουν δυνατότητες σε όλους.

Ξεκινάει η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με την καθιέρωση για πρώτη φορά ενός συστήματος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ανομίας. «Είναι πολλή η δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της παρανομίας και της πεποίθησης, κάποιων ότι σ’Α αυτή τη χώρα ο καθένας κάνει ότι θέλει χωρίς να λογοδοτεί πουθενά», είπε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνεχίζει και θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια Ελλάδα με πολίτες δύο ταχυτήτων. Και πριν μερικές μέρες κάναμε ένα ακόμα βήμα, ένα βήμα που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αποτολμήσει. Δώσαμε στη δημοσιότητα τους καταλόγους των μεγαλοοφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά αποδεικνύουμε την βούλησή μας!

Και θα συνεχίσουμε, να είστε βέβαιοι. Όπως κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε στον χώρο του ποδοσφαίρου. Όπως ξεκινήσαμε με την αναγκαστική είσπραξη των μεγαλοφειλετών του δημοσίου. Όπως διακόψαμε τις συμβάσεις πλέον των τριακοσίων πενήντα γιατρών και φαρμακοποιών με τα ταμεία, λόγω της παράνομης συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών. Όπως κάναμε με τις συλλήψεις για λαθρεμπόριο πετρελαίου. Όπως κυνηγάμε χωρίς καμία παραχώρηση σε κανέναν συντάξεις και επιδόματα σε αναπήρους «μαϊμούδες». Πάνω από 20.000 τέτοιες συντάξεις έχουν διακοπεί και περισσότερες από 400 υποθέσεις έχουν σταλεί στις εισαγγελικές αρχές. Θα ακολουθήσει σύντομα η δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών φυσικών προσώπων», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τους μεγάλους ευεργέτες της χώρας και είπε μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους και σύγχρονοι έχοντες και κατέχοντες ενώ αναφέρθηκε και σε πλούσιους άλλων χωρών που ζήτησαν να τους φορολογήσουν περισσότερο.

Κάλεσε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να φέρουν τα χρήματα στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στις υποθέσεις διαφθοράς επισήμανε: Όταν εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς, διαπιστώνουμε συχνά ότι η δικαιοσύνη αργεί. Όταν επιχειρούμε και νομοθετούμε για να αλλάξει το Κράτος, η δημόσια διοίκηση καθυστερεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Όταν ανοίγουμε το δρόμο και απελευθερώνουμε δυνάμεις, αντιδρούν οι συντεχνίες, οι βολεμένοι, όσοι χάνουν τα προνόμια που είχαν για χρόνια σε βάρος όλων των άλλων. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ μέχρι τέλους με ότι ταλαιπωρεί την Ελλάδα.

Με ότι κλείνει το δρόμο στο μέλλον».

Στους νέους που σκέφτονται να μεταναστεύσουν είπε να μείνουν στην Ελλάδα και να παλέψουν για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Ζήτησε από τις Τράπεζες να σεβαστούν τη στήριξη που τους έχει δώσει μέχρι τώρα το κράτος με τη μορφή εγγυήσεων. Και σημείωσε: «Απόφασή μου είναι, όποια τράπεζα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές , ώστε το κέρδος της διάσωσής της να πάει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα και στον Έλληνα φορολογούμενο».