Γ. Στουρνάρας: Στο τέλος η απόφαση θα είναι πολιτική

“Οι πολιτικές αποφάσεις από πολιτικούς λαμβάνονται στο τέλος”. Η δήλωση ανήκει στον Γιάννη Στουρνάρα κι έγινε δύο ώρες μετά την αναχώρηση της Αγκελας Μέρκελ.

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά από (άλλη μία) συνεργασία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, παρέπεμψε στην επίμονη επισήμανση της Γερμανίδας καγκελαρίου πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να δούμε την έκθεση της τρόικας.

Επανέλαβε μάλιστα την βεβαιότητά του ότι η εκταμίευση θα γίνει το Νοέμβριο.

Όσο για την επιμήκυνση; “Την έχουμε ζητήσει. Είναι πάνω στο τραπέζι”, είπε, και πρόσθεσε: “Το πρόβλημα με την επιμήκυνση, είναι ότι απαιτεί παραπάνω χρήματα. Πήραμε την εντολή από το Eurogroup για να δούμε πως θα βρεθούν αυτά τα παραπάνω χρήματα. Με τι τρόπους. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα αυτό”.

Στη Σύνοδο Κορυφής “πακέτο” η επιμήκυνση και η εκταμίευση

Ο στόχος είναι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου να έχουν κλείσει ως “πακέτο” η επιμήκυνση του προγράμματος και η εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, στόχος είναι η Σύνοδος Κορυφής να εξουσιοδοτήσει ένα έκτακτο Eurogroup, είτε το αμέσως επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, προκειμένου να δοθεί εντολή για την εκταμίευση της δόσης.

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα του Dow Jones Newswires τοποθετεί χρονικά την εκταμίευση της δόσης αρχές ή μέσα Νοεμβρίου.

“Η αξιολόγηση των ελεγκτών για την Ελλάδα χθες στο Eurogroup ήταν θετική”, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

“Το χειρότερο σενάριο είναι να έρθει η βοήθεια το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, ενώ το άλλο σενάριο είναι να λάβουμε τα χρήματα αρχές Νοεμβρίου”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. “Αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.