ΔΕΗ: Ανάπτυξη σε ΑΠΕ, νέα μονάδα Πτολεμαΐδας και εξαγορά στη Ρουμανία

Έναρξη λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, διπλάσιες ανανεώσιμες πηγές, εκκίνηση του νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών και πιθανή εξαγορά ΑΠΕ στη Ρουμανία είναι οι κυριότερες εξελίξεις που αναμένονται στον όμιλο ΔΕΗ σε ορίζοντα εξαμήνου.

Αυτά προκύπτουν από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ στους αναλυτές που πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης.

Συγκεκριμένα, η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο και θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο η εμπορική λειτουργία. Η μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ θα ενισχύσει την απεξάρτηση από εισαγόμενο φυσικό αέριο ωστόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τονίστηκε ότι η απολιγνιτοποίηση παραμένει στρατηγική επιλογή παρά την βραχυπρόθεσμη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Για τις ανανεώσιμες πηγές το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι σε ορίζοντα εξαμήνου η ισχύς των μονάδων που είναι σε λειτουργία θα υπερδιπλασιασθεί σε 569 μεγαβάτ (από 280 σήμερα) με την προσθήκη μεταξύ άλλων των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών 200 μεγαβάτ την Πτολεμαίδα και 50 στη Μεγαλόπολη. Ο στόχος για το 2025 ξεπερνά τα 5.1 γιγαβάτ. Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες πιθανώς θα υπάρξουν νέα από το “μέτωπο” των εξαγορών στη Ρουμανία.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΔΕΗ χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου (κέρδη 174,6 εκατ. έναντι 79,6 πέρυσι, ενώ στο εξάμηνο η ΔΕΗ εμφάνισε ζημιές 11,1 εκατ. εναντι κερδών 26,9 εκατ. Πέρυσι), τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να αναπροσαρμόζεται καθημερινά. Υπογράμμισε ωστόσο ότι σε αυτή τη συγκυρία η ΔΕΗ βρέθηκε με ισχυρή ρευστότητα που της επιτρέπει να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις.

Τέλος ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών προβλέπεται να ξεκινήσει περί τις 20-30 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΗ: Στα 429,3 εκατ. ευρώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA – Γ. Στάσσης: Πρωτόγνωρες συνθήκες σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο