ΔΕΗ: Ζητήθηκαν εκτάσεις της εταιρείας για το Helios

Με εντατικούς ρυθμούς «τρέχουν» οι προετοιμασίες για το περίφημο έργο Helios, καθώς παράλληλα με τον ορισμό των συμβούλων, συνεχίζονται οι διεργασίες για την εξασφάλιση κατάλληλων εκτάσεων για την εγκατάσταση των 10GW φωτοβολταϊκών που προορίζονται για το έργο Tο ΥΠΕΚΑ συζήτησε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν στο Helios εκτάσεις που ανήκουν στη ΔΕΗ και θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «άρμα» για την ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή της εταιρείας στο project.

Το θέμα εξετάζεται «ζεστά» από την πλευρά της ΔΕΗ, αν και πέραν του αιτήματος για παραχώρηση των εκτάσεων, η εταιρεία δεν έχει ακόμη άλλη «εμπλοκή» στο project. Σύμφωνα ωστόσο με τη διοίκηση Ζερβού, το έργο Ήλιος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση ιδιαίτερα στο κομμάτι της αναβάθμισης των δικτύων, που θα επιτρέψει την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ –εν προκειμένω φωτοβολταϊκών– και φυσικά θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων αναβάθμισης του σχετικά παλαιού δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας.

Το project Ήλιος, εξάλλου παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και μικρότερους «κινδύνους» συγκριτικά με το φαραωνικό έργο Desertec, για την εγκατάσταση μεγάλης ισχύος φωτοβολταικών στη Β. Αφρική, προκειμένου – όπως και στην περίπτωση του Ήλιος– να τροφοδοτηθεί με φωτοοβολταϊκή ενέργεια η Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ μόλις προ ημερών ανακοίνωσε την κατακύρωση του διαγωνισμού για το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό της project, το οποίο αναλαμβάνει να κατασκευάσει η JP Άβαξ. Θα ακολουθήσει το ακόμη μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο της Κοζάνης με προβλεπόμενη ισχύ 200MW, πάντα υπό την αίρεση της εξασφάλισης της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Και αυτό διότι όπως έχει αποκαλύψει το Κεφάλαιο από τις 3 Νοεμβρίου, οι επενδύσεις της εταιρείας θα περάσουν από «κρησάρα» και θα προχωρήσουν μόνο τα έργα που θα έχουν εξασφαλισμένες γραμμές χρηματοδότησης. Η τάση αύτη της περικοπής επενδύσεων επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου, όταν και ο κ. Ζερβός ουσιαστικά προανήγγειλε ότι εφόσον δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμολογίων που αποτελούν και το βασικό έσοδο της εταιρείας, ώστε αυτά να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη, τότε η εταιρεία δε θα μπορέσει να φέρει σε πέρας το επενδυτικό της πρόγραμμα. Πληροφορίες θέλουν, να υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για την εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού της εταιρείας.