Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιστρέψει ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς έχει κηρυχτεί παράνομος ο τρόπος υπολογισμού και χρέωσης στους καταναλωτές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας.
Σε ένα από τα πλέον «καυτά» θέματα, που απειλεί να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τα οικονομικά της ΔΕΗ αλλά και τις ισορροπίες στην αγορά ηλεκτρισμού, εξελίσσεται η υπόθεση της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος από το 2009 έως σήμερα. Ήδη στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τους κινδύνους που έχουν αναδυθεί και, παρότι δήλωσε ότι επεξεργάζεται συγκεκριμένες λύσεις, δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους γνωρίζοντες. Και τούτο διότι όλες οι πιθανές λύσεις έχουν κι εκείνες προβλήματα.
Το θέμα πήρε τις σημερινές δραματικές διαστάσεις μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τις προσφεύγουσες εταιρείες Energa και Hellas Power, και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να επιστρέψει προς αυτές 80 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ορκωτοί λογιστές που ελέγχουν τις λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ, αρνούνται να υπογράψουν, εάν δεν λυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ που να ξεκαθαρίζει το τοπίο, καθώς υπάρχει ο φόβος, εκτός από τα 80 εκατ. να χρειαστεί να καταβληθούν υψηλές αποζημιώσεις σε καταναλωτές που πιθανόν θα προσφύγουν για τις ΥΚΩ των προηγούμενων χρόνων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή στο ΥΠΕΚΑ υπήρξε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με τη ΔΕΗ και τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να υπάρχουν ασφαλείς λύσεις και αυτό επιτείνει την ανησυχία.
Η κατεύθυνση που είναι πάνω στο τραπέζι είναι η μετατροπή των ΥΚΩ σε ένα είδος φόρου όπως «εισφορά αλληλεγγύης». Το πρόβλημα που δημιουργείται από μια τέτοια λύση είναι το πώς θα καλυφθεί αναδρομικά η ΔΕΗ. Και τούτο διότι τα ποσά που έχει εισπράξει η επιχείρηση και αφορούν ΥΚΩ για τα χρόνια 2009 έως 2011, φτάνουν περίπου το 1,8 δισ. ευρώ. Όμως η επιβολή μιας «εισφοράς αλληλεγγύης» που αποτελεί επιβολή φόρου, μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ το μάξιμουμ ως ένα έτος πριν την εφαρμογή του. Άρα η ΔΕΗ μένει ακάλυπτη στις πιθανές απαιτήσεις καταναλωτών για τα προηγούμενα χρόνια.
Άλλο αγκάθι από μια τέτοια λύση είναι το γεγονός ότι οι ΥΚΩ ήταν ανάλογες με την κατανάλωση. Ένας φόρος δεν μπορεί να έχει τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά μόνον εισοδηματικά.
Εύκολη λύση στο σταυρόλεξο δεν υπάρχει, ωστόσο όσο το νομικό κενό των ΥΚΩ παραμένει και το θέμα τελεί υπό διερεύνηση, μπαίνοντας μάλιστα σε προεκλογική περίοδο με ότι αυτό σημαίνει για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, ο χρόνος για τη ΔΕΗ «στενεύει». Σημειώνεται δε ότι μόνον με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να τακτοποιηθεί το θέμα.
Εν τω μεταξύ, υψηλές αποζημιώσεις έχουν αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αξιώνουν μεγάλοι καταναλωτές από την ΔΕΗ και απειλούν με αγωγές εναντίον της επιχείρησης. Άλλες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι πρώτες αγωγές από μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για επιστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εναντίον της ΔΕΗ έχουν ήδη κατατεθεί. Ας σημειωθεί δε ότι οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν επιβαρυνθεί με το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ για το 2011, στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε την ελάφρυνση των οικιακών τιμολογίων για να μην επιβαρυνθούν υπέρογκα από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις αρχές του περασμένου έτους στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.