Δεν βλέπει φώς στο τούνελ η Εθνική με την Εμπορική

Πόσο πιθανό είναι τελικώς η Εθνική Τράπεζα να συγχωνευθεί με την Εμπορική, έχοντας ως έναν από τους βασικούς μετόχους της γαλλική Credit Agricole, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει αναγκαστικά, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης;

Σύμφωνα με έμπειρους τραπεζικούς παρατηρητές, η πιθανότητα αυτή, μολονότι είχε αρχικά πολλές προοπτικές, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΤΕ, φαίνεται να υποχωρεί.

Κι αυτό γιατί, όπως λένε συνήθως καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, βασικός στόχος της νέας διακυβέρνησης θα είναι κατ’ αρχήν η δημιουργία ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού βραχίονα, μέσω του οποίου το δημόσιο θα μπορεί να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει την πιστοληπτική πολιτική στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητες της νέας Εθνικής Τράπεζας αλλάζουν και ο προσανατολισμός της από εδώ και στο εξής θα είναι περισσότερο προς την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, παρά προς την Εμπορική.

Κι αυτό γιατί με την προσθήκη των δύο πρώτων οργανισμών, όπως λέγεται, ο στόχος του ισχυρού κρατικού βραχίονα υπηρετείται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

voria.gr