>ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK – EUROBANK

>

Με αφορμή την ανακοίνωση της είδησης για τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συμφωνία για την προοπτική συγχώνευσης μεταξύ Alpha Bank και Eurobank, αποτελεί ασφαλώς μια θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον με τον τρόπο αυτό αντιμετωπισθεί η ανάγκη αναδιάρθρωσης κεφαλαίων των δύο τραπεζών και οδηγήσει σε ένα νέο ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Το ζητούμενο είναι η κίνηση αυτή να ανοίξει το δρόμο για νέες ανάλογες συμφωνίες που θα ισχυροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, απέναντι στην κρίση, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το πρωταρχικό του έργο, αυτό της στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανάγκη από σχήματα που να έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές, να ενισχύσουν την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρόβλημα της ρευστότητας που ταλανίζει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δε θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όσο η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση καρκινοβατεί και η ασκούμενη πολιτική βαθαίνει την ύφεση».