Δηλώσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) δηλώνει σοκαρισμένη από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, κάνοντας λόγο για έναν εξέχοντα ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφοσιωμένο στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. «Μια έντονη υπενθύμιση της καταπιεστικής φύσης του καθεστώτος, που δεν μπορεί να ανεχθεί καμία αντιφρονούσα φωνή» σημειώνει και προσθέτει ότι «ο Ναβάλνι θυσιάστηκε για τα ιδανικά που εμείς εκτιμούμε περισσότερο». Καταλήγοντας η κυρία Σακελλαροπούλου τονίζει ότι «θα τον θυμόμαστε πάντα ως παράδειγμα απαράμιλλου θάρρους και αφοσίωσης σε έναν ανώτερο σκοπό. Τα βαθύτατά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Κ. Μητσοτάκης: Ο Ναβάλνι στάθηκε απέναντι σε ένα βίαιο, αυταρχικό καθεστώς – Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί

Ο ΣΤ.ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Σοκαρισμένος από την είδηση θανάτου του αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, «ο οποίος έδωσε τη ζωή του αγωνιζόμενος για τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατά της καταπίεσης», δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα αγγλικά, στο X.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζει τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι:

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι διώχθηκε, δηλητηριάστηκε, φυλακίστηκε σε απάνθρωπες συνθήκες και στο τέλος πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα για ελευθερία και μία δημοκρατική Ρωσία. Ο θάνατός του υπενθυμίζει με τον πλέον σκληρό τρόπο ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία απέναντι στα πιο σκοτεινά αυταρχικά καθεστώτα είναι πάντα επίκαιρος και διαρκής»

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

 

«Ο θάνατος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις φυλακές της Ρωσίας, είναι μια θλιβερή εξέλιξη», αναφέρει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της.

Προσθέτει ότι αυτή η εξέλιξη «υπογραμμίζει την αυταρχική φύση του καθεστώτος Πούτιν, το οποίο διώκει κάθε αντιπολιτευτική φωνή ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει έναν καταστροφικό πόλεμο με ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος και στις δυο πλευρές».

Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι η σύγχρονη δημοκρατία «απειλείται από αυταρχικά καθεστώτα, τους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς και την κυνική στάση των διεθνών οργανισμών». Υπογραμμίζει ότι «η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών απαιτεί αγώνα και παρρησία» και ότι «κυρίως δεν πρεπει να υπακούει σε επιλεκτικές ευαισθησίες».