Δημοσκόπηση: ΝΔ 36,5% -ΠΑΣΟΚ 14,9%- ΣΥΡΙΖΑ 13,3%- ΚΚΕ 8,7% -Λύση 8%

Ισχυρό παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το βράδυ της Πέμπτης.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,4%, το ΚΚΕ 6,8%, η Ελληνική Λύση 6,3%, η Νίκη 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, το ΜέΡΑ25 2,1%, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Σπαρτιάτες 1,5%.

 

metron-31

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά καταγράφεται στις 21,6 μονάδες. Με τη ΝΔ να λαμβάνει 36,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,3%, το ΚΚΕ 8,7% και η Ελληνική Λύση 8%.

metron-36

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Το 40% των πολιτών θεωρεί ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια

Η ακρίβεια κυριαρχεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού, η κυβέρνηση καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά θετικής αποδοχής, στο 13%, δηλαδή στα χαμηλά πενταμήνου.

Αναφορικά με το ζήτημα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, οι αρνητικές γνώμες – παρότι παραμένουν ψηλά, στο 73% – εμφανίζονται μειωμένες κατά 4 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Στήριξη στους αγρότες

 Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά στήριξης στους αγρότες. Το 82% των πολιτών στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε εκφράζει τη στήριξή του στα αιτήματα των αγροτών ενώ το 62% συμφωνεί και με τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.

Τι λένε οι πολίτες για τα ομόφυλα ζευγάρια

Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν υπάρχουν τα ίδια ποσοστά. Το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ, ωστόσο στο θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια το 66% είναι κατά.

«Διχασμός» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Μια πρώτη ματιά στο θέμα των κρατικών πανεπιστημίων, δείχνει «διχασμό», αφού υπέρ είναι το 51%. Η ηλικιακή κατηγορία 17-27 ωστόσο, που αφορά δηλαδή κυρίως το νομοσχέδιο, τάσσεται κατά κατά 59%. Όσο για τουτς φοιτητές τάσσονται κατά σε ποσοστό 68%. Οι κοινωνικές ομάδες που είναι υπέρ, είναι αυτές των συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών.

ΠΗΓΗ: Ethnos.gr