«Διακήρυξη» Κώστα Καραμανλή: Σε Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού

«Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά: στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού. Και κατ’ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, επισήμανε πως «τον τελευταίο καιρό, γνωστοί κύκλοι επιχειρούν, με την ευκαιρία της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, να επαναφέρουν ζήτημα αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχουν τρεις εθνοτικές ομάδες και το μέλος της κάθε μιας απ’ αυτές μπορεί να επικαλείται την εθνοτική του καταγωγή, τουρκική, πομακική ή ρομά, στο πλαίσιο του ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Αλλά δεν μπορεί κανείς σκόπιμα και εκ του πονηρού να συγχέει Συνθήκες που αφορούν τα σύνολα, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, με Συνθήκες και πρόνοιες που αφορούν τα άτομα και τα ατομικά δικαιώματα. Απεναντίας, εδώ έχει συμβεί κάτι αξιοθαύμαστο. Οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής έχετε αποτελέσει πρότυπο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Και κανένα τρίτο κράτος δεν πρέπει να διανοείται ότι, στο πλαίσιο των καλώς νοούμενων διακρατικών σχέσεων, μπορεί να έχει λόγο στις εσωτερικές μας υποθέσεις και να προβάλλει απαιτήσεις. Και, βεβαίως, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συνδέσει την εθνοτική καταγωγή με ζητήματα αλυτρωτισμού».

Ο Κώστας Καραμανλής συμπλήρωσε πως ασφαλώς και πρέπει να επιδιώκουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με την Τουρκία. «Είναι μια χώρα που η γεωγραφία ορίζει πως πρέπει να ζούμε μαζί της ως γείτονες. Είναι θετικό όταν το κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις, από έντονα συγκρουσιακό, κινείται στην κατεύθυνση της ύφεσης. Και, ασφαλώς, πρέπει να εξαντλήσουμε την όποια ευκαιρία παρουσιαστεί για επίλυση της διαφοράς μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, εδώ και πολλά χρόνια, την ειλικρίνεια και την ετοιμότητά της για ειρηνική επίλυση της διαφοράς αυτής, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, για οτιδήποτε άλλο από όσα θέτει η Τουρκία, τα πράγματα είναι λυμένα, ξεκάθαρα και διευθετημένα από Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές ρυθμίσεις διεθνών οργανισμών και δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει, συνεπώς, όταν προσερχόμαστε στον όποιο διάλογο με την Τουρκία, να είμαστε πρώτα από όλα εμείς ξεκάθαροι ως προς το τι συζητάμε και ποια πράγματα μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Ακούω ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν αρνήθηκε τα δικαιώματα της Τουρκίας. Τα δικαιώματα εκείνα, όμως, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από τις Διεθνείς Συνθήκες και όχι αυτά που διεκδικεί η ίδια με τις θεωρίες περί γκρίζων ζωνών και τις φιλοδοξίες της περί Γαλάζιας Πατρίδας ή συνόρων της καρδιάς της. Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία – ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο – να νομίσει ότι, με αντίτιμο τη μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ούτε, βέβαια, του αυτονόητου δικαιώματος άμυνας και αποτροπής για κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους».

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πολύ δε περισσότερο εάν ο στόχος τρίτων είναι η συνδιαχείριση του αρχιπελάγους του Αιγαίου. Εμείς οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές μας, αλλά πάντοτε είμαστε σε επιφυλακή για να διακρίνουμε τυχόν κινδύνους που ελλοχεύουν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι χρέος όλων μας να ορθώσουμε ενιαίο εθνικό μέτωπο για να αποκρούσουμε τυχόν απαιτήσεις που θα οδηγήσουν στην διχοτόμηση του Αιγαίου και στην εγκατάλειψη της Κύπρου», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής είπε για τον συγγραφέα ότι δεν χαρίζεται, ότι γράφει κοφτά, χωρίς περιττά λόγια, με γνώμονα το επαγγελματικό του ήθος και κυρίως τον πατριωτισμό του. «Άσχετα αν συμφωνεί κανείς μαζί του ή όχι, τον χαρακτηρίζει το θάρρος της γνώμης του και η δυνατή γραφή του», ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως θεωρεί τη Θράκη καίριο προμαχώνα του Ελληνισμού και τμήμα της πατρίδας μας με ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα.

«Τα αισθήματα και οι αντιλήψεις αυτές έπαιξαν και βαρύνοντα ρόλο στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης που μου έγινε από τη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας να με περιλάβει στην ευρύτερη οικογένειά της. Για μένα είναι ξεχωριστό προνόμιο να συμμετέχω στην προσπάθεια για την οικονομική ευρωστία της Θράκης, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, την ανάσχεση των δυσμενών δημογραφικών τάσεων», σημείωσε.

Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι η Θράκη χτυπήθηκε από σοβαρή οικολογική καταστροφή και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, ότι κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, ότι καταστράφηκαν σπίτια καταστράφηκαν και έγιναν μεγάλες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

«Επείγει να φροντίσουμε με εντατικούς ρυθμούς για την ανασυγκρότηση της περιοχής, για τη στήριξη των πληγέντων, για ενίσχυση των υποδομών και της παραγωγικής βάσης. Η ακμή της Θράκης είναι ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα μας και όχι μόνο. Βρίσκεται μεταξύ δύο ηπείρων και δύο θαλασσών. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο η γεωπολιτική, αλλά και η στρατηγική της αξία. Είναι πολλοί αυτοί που πλέον αντιλαμβάνονται, εντός και εκτός Ελλάδας, τον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Θράκη. Ως γέφυρα ειρήνης, ανάπτυξης, ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και παροχής ασφάλειας. Η πόλη σας, η Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται σε ένα γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, το οποίο, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του λιμένα της, έχει προσλάβει ιδιαίτερη αξία. Μεταξύ Καυκάσου, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής, η Ελλάδα διά της Αλεξανδρουπόλεως αναδεικνύεται σε στρατηγικό παίκτη και μπορεί να διεκδικήσει ανάλογα εθνικά ανταλλάγματα», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή»

 

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτικού Κώστα Καραμανλή, το σκεπτικό και τα κριτήρια των «δύσκολων» αποφάσεων που κλήθηκε να πάρει και πως αυτές επηρεάστηκαν και επηρέασαν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Τουρκία αλλά και τη συμβολή της κυβέρνησης Καραμανλή στην ένταξη της Θράκης και της χώρας στο νέο ενεργειακό χάρτη, αναφέρθηκε ο βουλευτής Ροδόπης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης κατά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία», Μανώλη Κοττάκη που έγινε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

«…ο Κώστας Καραμανλής και στις πιο δύσκολες στιγμές της μέχρι τώρα διαδρομής του αποφάσιζε με ένα και μόνο αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας, όχι με κριτήριο το προσωπικό του συμφέρον, ούτε το μικροκομματικό συμφέρον. Το συμφέρον της πατρίδας έναντι οποιουδήποτε προσωπικού ή πολιτικού κόστους…», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο περιεχόμενο του βιβλίου ο συγγραφέας του οποίου όπως είπε αναδεικνύει μεταξύ άλλων ότι η Θράκη από το 2004 μέχρι σήμερα διαδραμάτισε έναν καθοριστικό ρόλο στις επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και στην στρατηγική ενεργειακής και εθνικής ασφάλειας της χώρας όπως αυτή εξελίχθηκε.

Η στρατηγική ενεργειακής διπλωματίας της Τουρκίας

Περιγράφοντας τις επιδιώξεις και τις στοχεύσεις της Τουρκίας ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως από πολύ νωρίς η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αντιλήφθηκε την προσπάθεια της νεοοθωμανικής αναθεωρητικής Τουρκίας με νοοτροπία μικρομέγαλου παίκτη να μυηθεί τη στρατηγική της Ρωσίας», η οποία «επιδίωξε επί δεκαετίες στη διπλωματία των αγωγών να καταστεί το μονοπώλιο τροφοδοσίας ενέργειας της Ε.Ε. ώστε με τον τρόπο αυτό αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς να ενισχύσει πάνω στην Ευρώπη την πολιτική της επιρροή. Κατά τον ίδιο τρόπο η Τουρκία τα τελευταία χρόνια επιδιώκει συστηματικά να καταστεί το μονοπώλιο διέλευσης ενέργειας από την Ασία προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτό τεκμαίρεται όχι μόνο από τους πολλούς αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που διεκδίκησε, σχεδίασε και κατά καιρούς κατασκεύασε.. Η επιδίωξη του τουρκικού μονοπωλίου διέλευσης τεκμαίρεται και με την προετοιμασία της κατασκευής του καναλιού της Κωνσταντινούπολης που στοχεύει ουσιαστικά στην κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ (σ.σ. για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων) του 1936 και στη μετατροπή των διεθνών Στενών του Βοσπόρου σε τουρκικά στενά. Η στρατηγική ενεργειακής διπλωματίας του Ταγίπ Ερντογάν διαπνέεται αναμφισβήτητα από έναν μεγαλοϊδεατισμό που επιδιώκει να τον καταστήσει όχι απλά ισχυρό περιφερειακό παίκτη αλλά ισότιμο συνομιλητή των μεγάλων δυνάμεων ιδιαίτερα της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Επιδίωξη του Ερντογάν στον Βόσπορο δεν είναι να ελέγξει μόνο τη διέλευση της ενέργειας αλλά και τη διέλευση βασικών προϊόντων όπως για παράδειγμα το σιτάρι της Ουκρανίας ή και στρατιωτικών πλοίων και μάλιστα μεγάλου μεγέθους». Την εν λόγω στρατηγική στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος «διαπίστωσε διορατικά πολύ νωρίς η κυβέρνηση Καραμανλή» η οποία επιδίωξε την ανάλυση του στρατηγικού ρόλου του λιμένα Αλεξανδρούπολης και τη γεωπολιτική σημασία της Θράκης ως παράκαμψη των «τουρκικών» Στενών.

 

Η ενεργειακή διπλωματία

 

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε κατ’ επανάληψη ότι στόχος του Κ. Καραμανλή ήταν να μη μείνει η Ελλάδα εκτός του νέου ενεργειακού χάρτη της περιοχής με κίνδυνο την περιθωριοποίηση και την αποδυνάμωσή της ακόμη και ως προς την ασφάλεια ή την προστασία των εθνικών της δικαίων και αποκλειστικό κριτήριο της κάθε απόφασής του υπήρξε το συμφέρον της πατρίδας. Ειδικότερα σε συνάρτηση με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του κ. Κοττάκη διευκρίνισε «Η απόφασή μας για την επιδίωξη κατασκευής του μικρού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν είχε ούτε αντιαμερικανικό ούτε φιλορωσικό χαρακτήρα. Ήταν μια καθαρά εθνική επιλογή που στόχευε μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας να δημιουργήσει κατά μήκος του ποταμού Έβρου έναν άξονα συνάντησης και συνεργασίας των κοινών ευρωπαϊκών, ρωσικών και αμερικανικών συμφερόντων που θα θωρακίζουν αποτελεσματικά τη Θράκη από εξ ανατολών απειλές… Ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη που θα θωράκιζε τη Θράκη και θα έδινε απίστευτα αντισταθμιστικά οφέλη στην Περιφέρειά μας τα οποία μάλιστα εκ των προτέρων νομοθετήσαμε μαζί με τον αείμνηστο Δημήτρη Σιούφα διασφαλίζοντας άμεση χρηματοδότηση από τα τέλη διελεύσεως και στους τρεις Νομούς της Θράκης αναλογικά…».

Συμπληρώνει πως σε όλους τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που είχαν προηγηθεί του South Stream η Ελλάδα ήταν παντελώς εκτός και πως από την αρχή η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορούσε να αποδεχθεί παθητικά την ενεργειακή περιθωριοποίηση της Ελλάδας «ούτε βέβαια να παρακολουθήσουμε άπραγοι την απίστευτη ισχυροποίηση του τουρκικού μονοπωλίου διέλευσης ενέργειας που εν τέλει ταύτισε την Τουρκία με τη Ρωσία…». Μιλώντας για τον ηγέτη Κώστα Καραμανλή σημείωσε πως στις αποφάσεις του είχε απόλυτη συναίσθηση του πολιτικού και προσωπικού ρίσκου που αναλαμβάνει. «…Ο Κώστας Καραμανλής είχε απόλυτη συναίσθηση του πολιτικού και προσωπικού ρίσκου που αναλαμβάνει» και η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και ο πρωθυπουργός πλήρωσε ακριβό τίμημα προσωπικά, στάση που, όπως είπε, βοήθησε τη χώρα διότι η ακύρωση των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και κυρίως του South Stream έβαλε την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη με ανταπόδοση τη διέλευση του Tap και του IGB από τη Θράκη χωρίς βέβαια αυτή τη φορά τέλη διελεύσεως για τη Θράκη…» .Επιχειρώντας την αξιολόγηση των γεγονότων από απόσταση έκανε λόγο για ενδεχόμενη λάθος εκτίμηση της ανοχής των συμμάχων και για κλονισμό της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μετά και από τα δύο μεγάλα όχι του Κώστα Καραμανλή, στο Βουκουρέστι για το Μακεδονικό και στο Σχέδιο Ανάν. Χαρακτηρίζοντας ριψοκίνδυνη και παράτολμη την πολιτική του Κώστα Καραμανλή δήλωσε πως σε αυτήν βασίστηκε η σημερινή γεωπολιτική αναβάθμιση της Θράκης και της Ελλάδας. «Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Έβρο, η αναβάθμιση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης με τις πλωτές εξέδρες υγροποιημένου αερίου, δικαιώνουν όλες εκείνες τις επιλογές… Η πολιτική αναβάθμισης και θωράκισης της Α.Μ.Θ. που ξετυλίγεται στην περιοχή από τη σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πατάει αναμφισβήτητα στο στέρεο θεμέλιο που έχτισε με κόστος προσωπικό και πολιτικό τότε η στρατηγική της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».

 

Από την πλευρά του ο συγγραφέας Μανώλης Κοττάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει ανάγκη δικαίωσης, αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας, τη σημασία για τη χώρα και την Ευρώπη των ενεργειακών αγωγών της Θράκης , τονίζοντας ότι τα όποια συμπεράσματα από όλα όσα αναφέρονται στο πόνημά του προκύπτουν από την παράθεση γεγονότων, μαρτυριών στοιχείων, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στους δεσμούς από τα φοιτητικά του χρόνια με την περιοχή της Θράκης.

Σημειώνεται πως για το βιβλίο, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τα όσα κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνησή του μίλησαν και η Δρ. Μαρίνα Σκορδέλη, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Γιώργος Φίλης.