>Διακομματική παραπομπή του Τσοχατζόπουλου

>
Με 226 θετικές ψήφους, η Βουλή αποφάσισε χθες τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, η οποία θα διερευνήσει την ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της στις 6 Ιουνίου.

Κατά της σύστασης της Επιτροπής τάχθηκαν εννέα βουλευτές, ενώ άλλοι εννέα δήλωσαν «παρών». Στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη μία λευκή ψήφος και πέντε άκυρες.

Υπέρ της πρότασης των 112 βουλευτών του ΠαΣοΚ τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο ΛΑΟΣ απεχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας συγκάλυψη από τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού συμπεριελήφθησαν στο κατηγορητήριο όλοι οι υπουργοί Αμυνας που ακολούθησαν. Την ανάγκη να διερευνηθούν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των υπουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση επεσήμαναν και τα κόμματα της Αριστεράς.

Στο ερώτημα γιατί η διερεύνηση περιορίστηκε στον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι «διαχωρίστηκε η πρώτη περίοδος διότι εκεί υπάρχει υλικό για δωροδοκίες και μαύρο χρήμα».

Ακης: Δεν με αγγίζει το σκάνδαλο

Για μεθοδευμένη επιλεκτική στοχοποίηση και για ανιστόρητη προσπάθεια κάποιων να τον εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά έκανε λόγο στην παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δήλωσε οργισμένος και λυπημένος για την ενέργεια των συντρόφων του. Σχετικά ψύχραιμος δήλωσε αμέτοχος του σκανδάλου και αντέτεινε ότι αν ο ίδιος είναι εμπλεκόμενος, τότε στο κάδρο των ενόχων θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι διάδοχοί του στο υπουργείο Αμυνας, κκ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ οδηγήθηκε από κάποιους σε μία ενέργεια πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτη. Σκοπός τους είναι να στήσουν ένα Κολοσσαίο, προκειμένου, με την εξόντωση κάποιων και τη διάσωση άλλων, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Αντί να δώσουν τη μάχη για να αναδειχθεί η συνολική αλήθεια για ένα υπαρκτό σκάνδαλο, οδήγησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε έναν νομικό και πολιτικό αυτοεγκλωβισμό» είπε ο τέως υπουργός Αμυνας, αναρωτώμενος αν οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού έχουν συνειδητοποιήσει το πού καταλήγει η όλη διαδικασία.

Ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι προσήλθε γιατί σέβεται τους θεσμούς και όχι γιατί νομιμοποιεί τη διαδικασία, υποστήριξε ότι με τη στάση του ήθελε να δείξει ότι δεν απολογείται, ούτε φυγομαχεί και ότι θέλει να λάμψει η αλήθεια. Πολλές φορές στράφηκε κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠαΣοΚ και θύμισε την προσφορά του στο κόμμα και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ πολλά οξεία σημεία από το γραπτό κείμενο απέφυγε να τα διαβάσει στην προφορική ομιλία του, όπως π.χ. «το ΠαΣοΚ έχει βαθιά κρίση πολιτικού προσανατολισμού» ή «ορισμένοι από εσάς δεν με γνωρίζετε αρκετά και βάλατε την υπογραφή σας κάτω από αυτό το θλιβερό κείμενο.
Για ορισμένους δεν είχα καμία αμφιβολία ότι κινούνταν πάντα στη λογική της εκκαθάρισης λογαριασμών. Για άλλα ονόματα όμως απλά θλίβομαι». Κορυφαία επίκριση που αγγίζει τα όρια ευθείας προειδοποίησης ήταν η ακόλουθη: «Τέτοιες ανιστόρητες προσεγγίσεις χαρακτηρίζονται και από αγνωμοσύνη αλλά και από θράσος.
Γι’ αυτό συστήνω σε όλους αυτούς που αρέσκονται να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, ενώ εμείς για πολλά χρόνια τους δείχναμε το φεγγάρι, περισσότερη σοβαρότητα. Γιατί τη δική μου συμβολή και το δικό μου ιστορικό αποτύπωμα στη δημιουργία και τη νικηφόρα πορεία του ΠαΣοΚ κανείς δεν μπορεί να το διαγράψει».

Ο πρώην υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι δεν τον αγγίζει η φημολογία περί μιζών και καταλόγισε ως μέγα ατόπημα των βουλευτών του ΠαΣοΚ το γεγονός ότι μοιράζει συγχωροχάρτια, αφού αντί να απαιτεί την πλήρη ενιαία και συλλογική διερεύνηση για όλους και για όλα, δυστυχώς μοιάζει κατηγορητήριο για έναν. «Γι’ αυτό και πήρε και τα συγχαρητήρια της ΝΔ προς το ΠαΣοΚ, αφού εξασφάλισε απαλλαγή των δικών της κυβερνήσεων από τις όποιες ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε με νόημα για τη σύμβαση που υπέγραψε το 2010 ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος: «Θα έλεγα ότι η σύμβαση που υπέγραψα εγώ τον Μάρτιο του 2000 ήταν σκληρότερη από αυτή που εγκρίθηκε το 2010. Η επιλογή του προγράμματος των υποβρυχίων δικαιώθηκε διαχρονικά και διακομματικά από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν μέχρι και τη σημερινή».

Κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο «τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη στιγμή που δεν εφαρμόστηκαν οι αυστηρές ρήτρες που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, κάτι που αξιολογήθηκε και από τη Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν τον αφορά και δεν τον αγγίζει».
Οσον αφορά το σπίτι απέναντι από την Ακρόπολη ζήτησε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΣΔΟΕ για να μην ζει ο ίδιος και η οικογένειά του σε ομηρία. Τέλος, προειδοποίησε για το νομικά αστήριχτο της πρότασης παραπομπής, υπαινισσόμενος παραγραφή της υπόθεσης, λέγοντας: «Σας προειδοποιώ ότι θα τα βρείτε μπροστά σας στον δρόμο που σχεδιάσατε».