Διαλύθηκαν τα «σύννεφα» στην κυβέρνηση

Τη «ρωγμή» που πήγε να δημιουργηθεί στην κυβέρνηση συνεργασίας, φαίνεται να έκλεισαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που ολοκλήρωσαν πριν από λίγο τη σύσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τις δηλώσεις που έκαναν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, έξω από το Μαξίμου, φάνηκε ότι η συζήτηση είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνήσουν στην πλήρη στήριξη της κυβέρνησης με βάση και την προγραμματική συμφωνία και των προγραμματικών δηλώσεων.

Τα «σύννεφα» που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ώρες, όταν υπήρχαν οι φήμες περί διαφωνίας του Ευ. Βενιζέλου με τη διαπραγματευτική τακτική του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στο πρόσφατο Eurogroup, εκτιμάται ότι διαλύθηκαν. Αλλωστε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την πλήρη στήριξη που παρέχει στον κ. Στουρνάρα απομακρύνοντας έτσι τη φημολογία περί σύγκρουσης των δύο ανδρών.

«Και οι τρεις αρχηγοί κινούμαστε στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης» είπε ο κ. Βενιζέλος ενώ σε ότι αφορά την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής είπε: «Η ελληνική θέση ξεκινά από το θέμα της επιμήκυνσης… Θα κάνουμε ότι περνάει το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Αφετηρία είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους ότι η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί. Το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί. Καμία διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη. Αλλά έχει σημασία να παρουσιάσουμε επιχειρήματα. Πρέπει να τονίσουμε την αξιοπιστία μας, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και προχωρώντας σε ιδιωτικοποιήσεις». Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης γενικότερα ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι δύσκολη αλλά θα πρέπει να τεθεί σε χρόνο που το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αλ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για μερικούς που ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση.

«Η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση αλλά και την αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων. Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα και θα υπάρξουν. Η προγραμματική μας σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο. Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει και θα είναι μια σκληρή και επίπονη διαδικασία», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης.

Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε νέα συνάντηση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να εξειδικευτούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Πρώτη αντίδραση και από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Δ. Παπαδημούλη, μέσω twitter να αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάλυψε όψιμα την αναδιαπραγμάτευση. Ζητά από την τρικομματική συγκυβέρνηση να τηρήσει και όχι να αθετεί τις δεσμεύσεις της»