Διαμελίζεται σε καλή και κακή τράπεζα η ATE Bank

Οι εξελίξεις περί την ΑΤΕ δικαιώνουν πλήρως το www.bankingnews.gr το οποίο είχε αποκαλύψει προ 1 μήνα ότι σχεδιάζεται ο διαμελισμός της ΑΤΕ σε καλή και κακή τράπεζα.
Με βάση ανακοίνωση του ΣΕΑΤΕ, πριν μια εβδομάδα περίπου αναφέρεται ότι όντως υπάρχει σχέδιο για διαχωρισμό της τράπεζας σε good και Bad Bank.

Παράλληλα αναφέρεται ότι θα δημιουργηθεί ειδική εταιρία asset management στην οποία θα υπαχθούν όλα τα προβληματικά assets ενώ δεν έχει αποκλειστεί η καλή ΑΤΕ να πωληθεί στην Εθνική τράπεζα ή η υγιής ΑΤΕ που θα προκύψει μετά τον διαχωρισμό να συγχωνευθεί με το ΤΤ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με στόχο την δημιουργία κρατικού πυλώνα.

Τι αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του ΣΕΑΤΕ

Στο περιθώριο της συνεδρίασης (τέλη Ιανουαρίου) του Δ.Σ. της ΑΤΕ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μετέφερε στο διοικητή το αίτημα για συνάντηση των δύο πλευρών, προκειμένου να συζητηθούν μια σειρά από σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα. Ο κ. Πανταλάκης δεν θέλησε να προσδιορίσει αυτή τη νέα συνάντηση, πριν από την ολοκλήρωση, εντός των επόμενων ημερών, της διαδικασίας του PSI και την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Black Rock, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της ΑΤΕ και πως καλό θα ήταν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά.
Ταυτόχρονα, ο διοικητής προχώρησε στην ενημέρωση του συμβουλίου για γεγονότα των τελευταίων ημερών, που αφορούν το χώρο, στο τέλος της οποίας, (ενημέρωσης), δεν έφερε αντίρρηση στην μεταφορά της πληροφόρησης στους εργαζόμενους και στο Σωματείο, κάτι, για το οποίο ο Πρόεδρος του ΣΕΑΤΕ προειδοποίησε.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης, (οι ανακοινώσεις έγιναν παρουσία και συμφωνούσης της κας Λάζαρη), υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης πρότασης για το μέλλον της τράπεζας, που συμπεριλαμβάνει και την ενασχόληση ειδικής μελετητικής εταιρείας, η οποία θα επιλεγεί εντός των ημερών, βάσει της προκήρυξης που έχει γίνει.
΄Όπως γνωστοποίησε, όμως, ο κ. Πανταλάκης, η διοίκηση της ΑΤΕ, έχει σπεύσει να υποβάλλει, ήδη, τη δική της πρόταση, η οποία κι έχει κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στο κλιμάκιο της τρόϊκας, που ασχολείται με την τράπεζα.
Αφού ο διοικητής εκτίμησε τα κεφάλαια, που θα χρειαστεί η ΑΤΕ για την ενίσχυσή της γύρω στα 2,5 δισ. αποκλειστικά από απώλειες λόγω της συμμετοχής της στο PSI, έδωσε την είδηση, πως από στις επισημάνσεις της  Black rock δεν θ΄ αναφέρεται η ανάγκη για νέες προβλέψεις για επισφάλειες, καθώς η εταιρεία θα κρίνει επαρκείς τις προβλέψεις που είχε κάνει η τράπεζα, μέχρι τις 30-9-2012 και οι οποίες καλύπτουν τις επισφάλειες, που υπολογίζονται με ομαλό τρόπο και συνθήκες. Ο κ. Πανταλάκης επέμενε, πως στο τομέα αυτόν, η ΑΤΕ βρίσκεται στην καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα, ενώ οι όποιες πρόσθετες ανάγκες της καταγραφούν, θα αναφέρονται σε σενάρια ακραίων συνθηκών, (τύπου stress tests) και θα τίθενται σε βάθος δεκαετίας…
Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός, πως το δημόσιο (με τη συναίνεση της τρόϊκας), δεν φαίνεται διατεθειμένο (και ικανό…), να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαίωσης της ΑΤΕ, που οι ίδιοι, (δημόσιο και τρόϊκα…) προκάλεσαν, βάζοντας την τράπεζα στο PSI !
Στην υποβληθείσα πρόταση της διοίκησης, επιχειρείται να υπάρξει λύση, που να μην απαιτεί ανακεφαλαίωση, άρα και την καταβολή κάποιων δισ. Ευρώ, με τη μεταφορά του «κακού» χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, (χωρίς τις προβλέψεις), σε ειδική εταιρεία Asset Management, που θα υπαχθεί στο δημόσιο, θα έχει την εγγύησή του και θα λειτουργήσει σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να εκμεταλλευτεί και να ρευστοποιήσει ο,τιδήποτε. Σε μια δεκαετία θα γίνει ο «λογαριασμός» και θα προκύψει η υποχρέωση του δημοσίου, αν προκύψει τέτοια…
Παράλληλα η ΑΤΕ θα απελευθερωθεί από το βάρος 7 δισ. €, περίπου και θα γίνει η πιο υγιής ελληνική τράπεζα, χωρίς καμιά ανάγκη ανακεφαλαίωσης, με υπερεπαρκή εποπτικά κεφάλαια και με υγιέστατο χαρτοφυλάκιο δανείων.
Σ΄ αυτή την περίπτωση η Αγροτική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της ή ν΄ αποτελέσει την υγιή – πλέον – βάση για τη δημιουργία του κρατικού πυλώνα, με το ΤΤ και το ΤΠΔ.
Ο κ. Πανταλάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε την ύπαρξη συζητήσεων και σεναρίων, τόσο σε επίπεδο ΥπΟικ, όσο και στην Τ.Ε. που εμπεριέχουν λύσεις τύπου DEXIA, (με διαχωρισμό της bad bank), αλλά τα οποία προϋποθέτουν την άμεση χρηματοδότηση του εγχειρήματος, είτε από το δημόσιο, είτε από άλλον αγοραστή, ιδιώτη ή άλλη τράπεζα. Στα πλαίσια αυτά παίζει και το σενάριο εξαγοράς της υγιούς ΑΤΕ από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο παρουσιάζεται ως ιδανική λύση, (για κάποιους και ως η υλοποίηση του στόχου, για κρατικό πυλώνα…), κάτι, όμως, που εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο απολύσεων, λόγω των προφανών επικαλύψεων εργασιών και μονάδων.
Η συζήτηση για το μέλλον της ΑΤΕ, που υπόβοσκε, καιρό τώρα, στο παρασκήνιο, έρχεται στο προσκήνιο, με επιλογή της ίδιας της διοίκησης. Όσα προαναφέρονται, αποτελούν μεταφορά των λεχθέντων και υποστηριζομένων από τον κ. Πανταλάκη, χρειάζονται διερεύνηση, επαλήθευση, επεξηγήσεις, διευκρινήσεις κλπ
Το Προεδρείο, θα ενημερωθεί σήμερα το πρωί και θα καθορίσει τη στάση και τις ενέργειες του Συλλόγου, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και φυσικά οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν, άμεσα, για το κάθε τι.. καταλήγει ο ΣΕΑΤΕ.