>ΔΝΤ: Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

>
Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένεται να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τη χώρα προς αυτούς, διανέμοντάς τους μερίδια από την επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας που θα εισπράξει η χώρα εντός του μηνός, έπειτα από την ανακοίνωση των νέων φόρων από τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει την υστέρηση εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μιλώντας στον ανταποκριτή της Wall Street Journal στο Λονδίνο οι δύο αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν και οι οποίοι έχουν «άμεση γνώση για την πρόοδο των συνομιλιών» όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, προειδοποίησαν ωστόσο ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα», καθώς «η δόση του επόμενου Δεκεμβρίου θα είναι πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί από την Ελλάδα αν δεν πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού που έχει θέσει».

Οι δύο αξιωματούχοι απέρριψαν τις φήμες περί επικείμενης πτώχευσης της Ελλάδας ή εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ. Αλλά πρόσθεσαν ότι η Ελλάδα παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και ότι τώρα είναι επιτακτικό για την Αθήνα να τηρήσει τις υποσχέσεις της να περιορίσει το δημόσιο τομέα και να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

«Η πίεση στην Ελλάδα έχει κλιμακωθεί από όλες τις πλευρές επειδή έχει επανειλημμένως αποτύχει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, πραγματικές σκέψεις για πτώχευση της Ελλάδας ή έξοδό της από την ευρωζώνη, τουλάχιστον δεν υπάρχουν ακόμη. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοκ σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με τη WSJ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Οι Ελληνες πήραν νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την υστέρηση στα έσοδα και αναμένουμε συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα για τη δανειακή δόση του Σεπτεμβρίου».

Οι αξιωματούχοι επισήμαναν τέλος ότι «πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στις απαιτήσεις της τρόικας εξ αιτίας της βαθιάς ύφεσης της Ελλάδας». Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα τελεσίγραφα που απηύθυναν κάποιοι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, με τη Γερμανία να προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση αυτού του μήνα προς την Ελλάδα αν η Αθήνα αποτύχει να κλείσει τη διογκούμενη τρύπα του προϋπολογισμού, αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ.