ΔΝΤ: Η παγκόσμια “ήπια προσγείωση” είναι ορατή – Αυξάνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για το 2024

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Κίνα -τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου- και επικαλούμενο ταχύτερη από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, δήλωσε ότι οι επικαιροποιημένες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές  έδειξαν ότι μια “ήπια προσγείωση” είναι ορατή, αλλά η συνολική ανάπτυξη και το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο.

“Διαπιστώνουμε ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και βρισκόμαστε πλέον στην τελική κάθοδο προς μια “ήπια προσγείωση” με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταθερά και την ανάπτυξη να αντέχει”, δήλωσε ο Gourinchas. “Όμως η βάση της επέκτασης παραμένει στην πιο αργή πλευρά και ενδέχεται να υπάρξουν αναταράξεις στο μέλλον”

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι βελτιωμένες προοπτικές υποστηρίζονται από την ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων δαπανών, παρά τις αυστηρές νομισματικές συνθήκες, καθώς και από την αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, την επιδιόρθωση των αλυσίδων εφοδιασμού και τις φθηνότερες τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων.

Το ΔΝΤ προέβλεψε παγκόσμια ανάπτυξη 3,1% το 2024, αυξημένη κατά δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας από την πρόβλεψή του τον Οκτώβριο, και δήλωσε ότι αναμένει αμετάβλητη ανάπτυξη 3,2% το 2025. Ο ιστορικός μέσος όρος για την περίοδο 2000-2019 ήταν 3,8%.

Προέβλεψε αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 3,3% το 2024 και 3,6% το 2025, πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 4,9%, με τα κέρδη να επιβαρύνονται από περίπου 3.000 εμπορικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν το 2023.

ο ΔΝΤ παρέμεινε στην πρόβλεψή του ,του Οκτωβρίου, για τον πληθωρισμό 5,8% για το 2024, αλλά μείωσε την πρόβλεψη για το 2025 σε 4,4% από 4,6% τον Οκτώβριο. Εξαιρουμένης της Αργεντινής, η οποία είδε τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται, ο παγκόσμιος συνολικός πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος, δήλωσε ο Gourinchas.

Οι προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να δουν μέσο πληθωρισμό 2,6%, μειωμένο κατά τέσσερα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου, με τον πληθωρισμό να φτάνει τους στόχους των κεντρικών τραπεζών για 2% το 2025. Αντίθετα, ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 8,1% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2024, προτού μειωθεί στο 6% το 2025.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι μέσες τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν κατά 2,3% το 2024, έναντι της μείωσης 0,7% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο, και ανέφερε ότι οι τιμές αναμένεται να μειωθούν κατά 4,8% το 2025.

Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι νέες εκτοξεύσεις των τιμών των εμπορευμάτων από γεωπολιτικά σοκ, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, θα μπορούσαν να παρατείνουν τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες. Ο Gourinchas δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά ο ευρύτερος οικονομικός αντίκτυπος παραμένει “σχετικά περιορισμένος”.

“Δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύει, προς το παρόν, μια σημαντική πηγή δυνητικής αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από την πλευρά της προσφοράς”, είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν μία από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στην επικαιροποίηση των προοπτικών του ΔΝΤ τον Ιανουάριο, με το ΑΕΠ τους να προβλέπεται πλέον να αυξηθεί κατά 2,1% το 2024 έναντι 1,5% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο. Η ανάπτυξη αναμενόταν να μειωθεί στο 1,7% το 2025.

Ο Gourinchas πίστωσε τη δημοσιονομική στήριξη και τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες για την αναβάθμιση, αλλά δήλωσε ότι το ΔΝΤ είχε πει στην Ουάσιγκτον ότι είχε ανησυχίες ότι ορισμένες από τις επιδοτήσεις των εγχώριων παραγωγών και άλλες βιομηχανικές πολιτικές θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες.

Η ευρωζώνη υποβαθμίστηκε και αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί μόλις 0,9% το 2024 και 1,7% το 2025, ενώ η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία -η Γερμανία- αναμένεται να δει ελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5% το 2024 αντί του 0,9% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο.

Το ΑΕΠ της Κίνας αναμενόταν να αυξηθεί κατά 4,6% το 2024, αναθεώρηση προς τα πάνω κατά τέσσερα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας από τον Οκτώβριο, και κατά 4,1% το 2025. Ο Gourinchas δήλωσε ότι η ενίσχυση αντανακλά τη σημαντική δημοσιονομική στήριξη από τις αρχές και μια λιγότερο σοβαρή από την αναμενόμενη επιβράδυνση που προέρχεται από τον τομέα των ακινήτων.

Είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ στη συνέχεια αναμένεται σταδιακή μείωση.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμενόταν να διατηρήσει χαμηλά επιτόκια και αυτό ήταν “κατάλληλο”, αλλά το ΔΝΤ της είχε πει να είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αν ο πληθωρισμός εκτοξευθεί, είπε.

Ο Gourinchas πρόσθεσε ότι οι αγορές ήταν “υπερβολικά αισιόδοξες” για τις προοπτικές πρόωρης μείωσης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και μια αναπροσαρμογή θα μπορούσε να αυξήσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και να προκαλέσει ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που θα επιβάρυνε τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες συνολικά αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 4,1% το 2024, με την αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη Ευρώπη να αναβαθμίζεται λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάπτυξης στη Ρωσία λόγω των υψηλών στρατιωτικών δαπανών που σχετίζονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% το 2024, 1,5 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 1,1% το 2025. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω αναθεωρήσεις, καθώς οι αριθμοί είναι προκαταρκτικοί και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την έκταση των δημοσιονομικών κινήτρων της Ρωσίας.

Η αρνητική ανάπτυξη στην Αργεντινή συμπαρέσυρε τις προβλέψεις για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής προς τα κάτω, με την ανάπτυξη να αναμένεται να μειωθεί στο 1,9% το 2024, τέσσερα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα από ό,τι τον Οκτώβριο. Η ανάπτυξη θα πρέπει να φτάσει υψηλότερα στο 2,5% το 2025, δήλωσε το ΔΝΤ.

Ο Gourinchas δήλωσε ότι οι παγκόσμιες προοπτικές αντανακλούν πιο ισορροπημένους ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους, με τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή να αντισταθμίζεται από την προοπτική ότι οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον πληθωρισμό να μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

“Τους βλέπουμε ως σε γενικές γραμμές ισορροπημένους σε αυτό το σημείο”, είπε, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους καθοδικούς κινδύνους – ιδίως όσον αφορά τον αποπληθωρισμό – που είχαν παρατηρηθεί πριν από ένα χρόνο δεν είχαν υλοποιηθεί.