Δόμνα Μιχαηλίδου: Ψηφιακή κάρτα εργασίας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία

«Η διεύρυνση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία αποτελεί ένα ακόμη βήμα διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την ενημερωτική ημερίδα που οργάνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς και η ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τον Όμιλο Epsilon Net.

Συγκεκριμένα, η υπουργός δήλωσε: «Καταπολεμούμε την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, υποστηρίζοντας και τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Αντιμετωπίζουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, θωρακίζοντας τους εργοδότες. Παράλληλα, συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Μια σημαντική μεταρρύθμιση που βοηθά στην επίτευξη του στόχου μας: να βελτιώνουμε διαρκώς το εργασιακό περιβάλλον της χώρας. Σκοπός μας η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας εντός του 2024».

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που ισχύουν ήδη από την αρχή του χρόνου για τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, με στόχο να γίνουν κατανοητές με πρακτικό και διακριτό τρόπο οι νέες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, και των λογιστικών γραφείων που συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις.

Βασικός εισηγητής της ημερίδας ήταν ο Βασίλης Πρασσάς, σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων και γενικός διευθυντής Epsilon HR του Ομίλου Epsilon Net, ο οποίος επεξήγησε με παραδείγματα το νέο πλαίσιο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας και του ΕΡΓΑΝΗ II στη βάση της πρόσφατης διευκρινιστικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας και απάντησε στις ερωτήσεις των παριστάμενων εμπόρων σχετικά με κομβικά θέματα, όπως η απολογιστική δήλωση αλλαγών ωραρίου, η οργάνωση χρόνου εργασίας και υπερωριών, οι προβλεπόμενες προθεσμίες και τα πρόστιμα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας υπογράμμισε: «Ο εμπορικός κόσμος με ωριμότητα λέει “ναι” στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, γιατί έτσι ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα όμως ως ΕΣΕΕ ζητάμε οι εμπορικές επιχειρήσεις να μην επωμιστούν αχρείαστο γραφειοκρατικό φόρτο και λειτουργικό κόστος. Αυτό θέσαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν την πιο έγκυρη επιστημονική ενημέρωση για το νέο πλαίσιο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το στόχο υπηρετούν ο συγκεκριμένες ημερίδες που από την αρχή του έτους διοργανώνουν πολλοί εμπορικοί σύλλογοι μαζί με την ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο Όμιλο Πληροφορικής EPSILON NET».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θοδωρής Καπράλος σημείωσε: «Η μεγάλη συμμετοχή τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά των εμπόρων του Πειραιά στη ημερίδα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καταδεικνύει την ανάγκη του επιχειρηματικού κόσμου να ενημερωθεί σωστά για όλες τις αλλαγές που φέρνει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, αφετέρου την πρόθεσή του να συμβάλλι σε αυτή την προσπάθεια του κράτους να καταπολεμήσει τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία. Στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς βλέπουμε τον ρόλο μας τόσο ως έναν βραχίονα διεκδίκησης αιτημάτων όσο και ως δίαυλο τεκμηριωμένης γνώσης και ενημέρωσης προς τα μέλη μας».

Τέλος, ο σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων και γενικός διευθυντής Epsilon HR του Ομίλου EPSILON NET Βασίλης Πρασσάς υπογράμμισε: «Ο Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, συνεχίζει να πρωτοστατεί και στη σημαντική εργασιακή αλλαγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και να βρίσκεται πάντα δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσα από μια μοναδική, σε όλη την αγορά, διττή προσέγγιση, ο όμιλος πρωτοπορεί για να προσεγγίσει ολιστικά τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας και να προσφέρει πραγματικές, 360ο λύσεις. Ο πρώτος στρατηγικός άξονας αποδεικνύει ότι ο Όμιλος EPSILON NET αποτελεί τον φάρο ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων στην απαιτητική συγκυρία της μεγάλης νομοθετικής αλλαγή. Ο δεύτερος στρατηγικός άξονας προσέγγισης είναι η καινοτομία και οι τεχνολογίες αιχμής του ομίλου, οι οποίες εφαρμόστηκαν στην Νο 1 λύση της αγοράς, το Epsilon Smart Ergani Advanced».