Δ. Παπαστεργίου: «Όποιος βγάλει τώρα ταυτότητα θα πρέπει να ξαναπάει στην Αστυνομία για τον προσωπικό αριθμό»

Νέες λεπτομέρειες για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, τις καινούργιες ταυτότητες και τον προσωπικό αριθμό έδωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο MEGA.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου προανήγγειλε μια νέα μορφή ψηφιακής υπογραφής και αυθεντικοποίησης στο Δημόσιο, η οποία αναμένεται μέσα το 2024. «Επιμένουμε στο να βρούμε έναν τρόπο το ψηφιακό αντίγραφο που θα έρθει στο Κτηματολόγιο να είναι με μία συγκεκριμένη μορφή και όχι ένα σκαναρισμένο αντίγραφο που θα μας προκαλεί πρόβλημα στην επεξεργασία του. Ζητάμε πλέον να έχουν μία δομημένη μορφή, οι χειρόγραφες παραπομπές δεν είναι εύκολο να διαβαστούν. Δεν είναι λογικό να καθυστερούμε μήνες για να δώσουμε τα πιστοποιητικά» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η βοήθεια των συμβολαιογράφων στα ψηφιακά συμβόλαια θα λύσει τα χέρια τους.

Για τον προσωπικό αριθμό

Αναφερόμενος στον προσωπικό αριθμό, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι θα εκδοθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο και δεν θα χρειάζεται να κοινοποιηθεί πουθενά ο νέος αριθμός ταυτότητας. «Όποιος βγάλει τώρα ταυτότητα θα πρέπει να ξαναπάει στην Αστυνομία για να πάρει προσωπικό αριθμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί από τον τρόπο που μας γνωρίζει ή δεν μας γνωρίζει το κράτος. Μας γνωρίζει με μία ταυτότητα, η οποία αλλάζει, χάνεται και όταν την αλλάζουμε πρέπει να φέρουμε πολλά αποδεικτικά. Προκειμένου η ταλαιπωρία αυτή να τελειώσει, έρχεται ο προσωπικός αριθμός ώστε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε συνδιαλλαγές με το Δημόσιο. Είναι ο ΑΦΜ μας και τρία νούμερα της επιλογής μας».

Αναφερόμενος στο προσωπικό πορτοφόλι τόνισε πως πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο που οι πολίτες χειρίζονται τις συναλλαγές τους. «Στο προσωπικό wallet με ένα κλικ θα μπορείς να στείλεις ό,τι έγγραφα ζητά το Δημόσιο» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.