Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, για τη δημιουργία μιας τράπεζας-μαμούθ που θα αποτελέσει το μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ι», έχει ήδη κλείσει η συμφωνία ανάμεσα σε Εθνική, Εμπορική και Πειραιώς για τη συγκρότηση του νέου τραπεζικού φορέα στον οποίο κυρίαρχο ρόλο θα έχουν ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Το deal ανάμεσα σε Εθνική και Εμπορική έκλεισε πριν από δέκα ημέρες μετά από μαραθώνιο μυστικών διαβουλεύσεων στο Παρίσι. Παράλληλα, διεξάγονταν στην Αθήνα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον κ. Τουρκολιά και τον κ. Σάλλα, οι οποίοι έχουν καταλήξει και στο διοικητικό σχήμα της νέας τράπεζας. Όπως όλα δείχνουν, πρόεδρος του ομίλου θα αναλάβει ο Μιχάλης Σάλλας και διευθύνων σύμβουλος ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Στη διοίκηση δεν πρόκειται να συμμετάσχει ο υποδιοικητής της Εθνικής Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος διετέλεσε και διαχειριστής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Το μεγάλο deal που αναμένεται να επισημοποιηθεί σύντομα, αναμένεται να δημιουργήσει νέο τοπίο στον νευραλγικό χώρο των τραπεζών και να ταρακουνήσει το σύνολο της οικονομίας με τις συνέργιες που θα αναπτυχθούν. Βέβαιο θεωρείται ότι η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει και την πορεία του χρηματιστηρίου, αλλά και γενικότερα την ψυχολογία της αγοράς. Πρόκειται για μία συμφωνία που επιβάλλεται από την συγκυρία και στην οποία επενδύει πολλά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία στους συνεργάτες του, ότι ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει, αν προηγουμένως δεν συγκροτηθούν ισχυρά τραπεζικά σχήματα με επάρκεια κεφαλαίων, τεχνογνωσία και ισχυρές διοικήσεις ικανές να πάρουν τολμηρές αποφάσεις.
Η δημιουργία μιας πανίσχυρης τράπεζας σε συνδυασμό με την απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ και τομείς της ΔΕΗ, μπορεί να προκαλέσει θετικό σοκ στο σύνολο της οικονομίας που βρίσκεται παγωμένη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης, αλλά και της πολιτικής αστάθειας που επιδείνωσε τα προβλήματα. Είναι σίγουρο ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πάρουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, για να φτάσουμε πολύ γρήγορα σε συγχωνεύσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του αντίπαλου μεγάλου σχήματος, ώστε να λειτουργεί ομαλά και ανταγωνιστικά η αγορά. Με δεδομένη την πολιτική βούληση του Αντώνη Σαμαρά να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να προχωρήσουν όλα γρήγορα, αλλά και τις θέσεις του Γιάννη Στουρνάρα για ταχύτατες διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, το καλοκαίρι στον τραπεζικό χώρο θα είναι θερμό αφού ήδη έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις που αλλάζουν ριζικά το τοπίο.