Εθνική–Eurobank: Ένα deal που διχάζει αναλυτές και τραπεζικά στελέχη

Ρίσκο στην υλοποίηση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank, βλέπουν κάποιοι τραπεζικοί και επενδυτικοί κύκλοι. Η βασική τους ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι το νέο σχήμα που θα προκύψει, για να ανακεφαλαιοποιηθεί θα χρειαστεί περί τα 15 δισ. ευρώ. Το παραπάνω ποσό είναι 1/3 των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αποτέλεσμα να απομένουν λιγότερα κεφάλαια για τις υπόλοιπες τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στην περίπτωση που τελικά το ΤΧΣ δεν εγγυηθεί τα ομόλογα των τραπεζών, καθώς δεν θα υπάρξει κεφαλαιακή ελάφρυνση και θα και καινούριος όμιλος θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 9 δισ. ευρώ.

Οι παραπάνω προβληματισμοί μπορεί να έχουν βάση, ωστόσο υπάρχει και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει πως ο όμιλος που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank θα διαθέτει ενεργητικό 180 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θωρακίζει την τράπεζα. Από την άλλη πλευρά θεωρείται βέβαιο πως η Εθνική Τράπεζα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτικών οίκων και είναι απίθανο να μην βρει αναδόχους και εγγυητές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εξάλλου ήδη η διοίκηση της Εθνικής έχει πραγματοποιήσει επαφές με διεθνείς επενδυτές και από τις συναντήσεις αποδείχτηκε πως είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον των ξένων να συμμετέχουν στην ΑΜΚ.

Όπως λένε οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες είναι εύλογο να υπάρχουν ενστάσεις όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο deal όπως αυτό της Εθνικής με τη Eurobank. Ωστόσο θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως οι επιχειρηματικές συμφωνίες πάντα ενέχουν κινδύνους, που όμως ξεπερνιούνται, όταν οι επικεφαλής είναι γνώστες της αγοράς και μπορούν να αξιολογούν τα δεδομένα και τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε συγκυρία. Αυτό ακριβώς ισχύει στην περίπτωση του «γάμου» Εθνικής – Εurobank. O Τουρκολιάς και η πλευρά Λάτση φαίνεται πως έχουν σταθμίσει όλες τις παραμέτρους και δεν θα αφήσουν να χαλάσει η συμφωνία