Εκλογές 2012 – Άρση απαγόρευσης δημοσκοπήσεων ζητούν οι εταιρείες

Να αρθεί η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων το δεκαπενθήμερο πριν από την εκλογική αναμέτρηση, ζήτησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) Σπ. Ζαβιτσάνος και ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων Ηλ. Νικολακόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα θέματα της διασφάλισης της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των δημοσκοπήσεων, που αφορούν πολιτικές διαδικασίες και ιδιαίτερα εκλογικές.

Όπως είπε ο κ. Ζαβιτσάνος, είναι θέμα δημοκρατίας το να μην υπάρχει η απαγόρευση του 15νθημέρου, αναφέροντας ότι η ρύθμιση της απαγόρευσης δημοσκοπήσεων πριν τις εκλογές αντίκειται στην ευρωπαϊκή συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και στο δικαίωμα της πληροφόρησης, ενώ γνωστοποίησε ότι στη Γαλλία καταργήθηκε με απόφαση του εκεί Αρείου Πάγου.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος από την πλευρά του, είπε χαρακτηριστικά ότι το κρίσιμο αυτό διάστημα προ των προσεχών εκλογών, θα είναι «μία κόλαση» και πρόσθεσε πως η άρση της απαγόρευσης είναι απαραίτητη προκειμένου οι πολίτες να έχουν άποψη για την πορεία των κομμάτων.