>
Μπορεί τον Ιανουάριο το οικονομικό επιτελείο να επικαλέστηκε τη μεγαλύτερη βάση υπολογισμού τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς (υποστηρίζοντας ότι είχε δοθεί σημαντική παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και ότι είχε καταβληθεί εφάπαξ η έκτακτη εισφορά από τις περισσότερες επιχειρήσεις), για να δικαιολογήσει την υστέρηση εσόδων με το καλημέρα του 2011, δεν μπορεί, όμως, να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα και για τη συνέχιση της αστοχίας το Φεβρουάριο. Τα στοιχεία για τα έσοδα παραμένουν απογοητευτικά, καθώς – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – η υστέρηση ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ΕΥΡΩ στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, καθιστώντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για τη λήψη των μέτρων 1,75 δισ. ΕΥΡΩ, που προβλέπονται για φέτος στο τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο, και δικαιώνοντας ταυτόχρονα τη χθεσινή έκθεση της Moody’s. Ο οίκος αιτιολογεί – μεταξύ άλλων – την υποβάθμιση στις δυσκολίες, που βλέπει, στην είσπραξη των εσόδων από το ελληνικό Δημόσιο.
Στο υπουργείο οικονομικών θα επιχειρήσουν, για ακόμα μια φορά, να κινητοποιήσουν το μηχανισμό ελέγχου και είσπραξης των εσόδων, συγκαλώντας νέες συσκέψεις με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών. Τέτοιου είδους, όμως, παρεμβάσεις φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά αποδίδουν, αφού έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές, χωρίς να έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα, η δυσκολία της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών να επιβάλει τις κατευθύνσεις της γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, εξαιτίας της πολιτικής, που η ίδια ακολουθεί.
Γιατί να κινητοποιηθεί πιο άμεσα ο μηχανισμός, όταν η συνδικαλιστική ηγεσία των εφοριακών απαίτησε και πέτυχε να αποσυρθεί η διάταξη, που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, και προέβλεπε τη συμμετοχή – μέσω μετατάξεων – υπαλλήλων και από άλλα υπουργεία στους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς;
Πώς θα δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά οι εφοριακοί, όταν αποκηρύσσουν το μέτρο της παροχής επιπλέον επιδόματος – ένα είδος bonus – στους επικεφαλής νέων ελεγκτικών οργάνων;
Επιπλέον, όσο και αν κινητοποιηθεί ο μηχανισμός, το περιβάλλον ύφεσης, σε συνδυασμό με τους μειωμένους φόρους εισοδήματος λόγω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» από τον εμπορικό κόσμο, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σημαντικές απώλειες και υστέρηση ακόμα και από τον τελικό στόχο για το σύνολο του έτους.
Κατόπιν όλων αυτών, οι πιέσεις της τρόικας, ανεπίσημα, θα ενταθούν, ώστε τα επιπλέον μέτρα να ανακοινωθούν άμεσα… ακόμα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Πηγή:www.capital.gr