Εκ νέου επιδείνωση στην ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο

Ραγδαία επιδείνωση κατέγραψαν οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο, με την παραγωγή και την απασχόληση να μειώνονται και τα προβλήματα χρηματοδότησης να εξακολουθούν να δυσκολεύουν τον κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας της Markit.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 40,7 μονάδες πέρυσι, από τις 41,3 μονάδες το Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Ο δείκτης παρέμεινε για έναν ακόμα μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, που διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση, υποδεικνύοντας επιταχυνόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην μεταποίηση.
Οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να μειώνονται σημαντικά, με την εξασθενημένη ζήτηση να επιδεινώνεται από τη δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης. Οι παραγγελίες από το εξωτερικό κατέγραψαν περαιτέρω μείωση τον Απρίλιο, αν και μέτρια, λόγω της υποτονικής ζήτησης από το εξωτερικό.

«Μέλη του πάνελ ανέφεραν και πάλι τα προβλήματα πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης και την απαίτηση για πραγματοποίηση πληρωμών μόνο με μετρητά, αφήνοντας να εννοηθεί είτε ότι οι δίοδοι εξασφάλισης πιστώσεων παραμένουν κλειστές, είτε ότι οι συμφωνίες θα υπογράφονται με περιοριστικούς όρους», σχολίασε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο κ. Πολ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit. «Προς το παρόν, παραμένει δύσκολο να προβλέψουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, υποδηλώνοντας ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν αναμένονται δύσκολοι για τον μεταποιητικό τομέα», προσέθεσε.

Παρά την αύξηση των τιμών εισροών σε υψηλό εξαμήνου, οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές χρέωσης σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτούργησαν με πλεόνασμα προσωπικού τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αδιεκπεραίωτες εργασίες. Η έλλειψη νέων παραγγελιών, ωστόσο, οδήγησε σε μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ δεν έλειψαν οι περικοπές ωρών εργασίας και μισθών.

Ο ιταλικός PMI σημείωσε μεγάλη πτώση και διαμορφώθηκε στις 43,8 μονάδες τον Απρίλιο από 47,9 το Μάρτιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 46,7.

Ο γαλλικός PMI διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες τον Απρίλιο από 46,7 τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που τον τοποθετούσαν στις 47,3 μονάδες.

Την ίδια στιγμή ο γερμανικός PMI διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες τον Απρίλιο που αποτελεί χαμηλό 33 μηνών, από 48,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές τοποθετούσαν τον δείκτη στις 46,3 μονάδες.