ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα 5.226MW έφτασε η αιολική ισχύς στην Ελλάδα το 2023

Ενημερώθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στην Ελλάδα το 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο χρήστης του γεωπληροφοριακού χάρτη έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην Ελλάδα και να επιλέγει πολύγωνα αιολικών πάρκων ή ανεμογεννήτριες που επιθυμεί. Επιλέγοντας κάποιο πολύγωνο, θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο με πληροφορίες του αιολικού πάρκου. Ομοίως και αν επιλέξει κάποια ανεμογεννήτρια.

Η βάση δεδομένων του χάρτη αποτελεί συνδυασμό στοιχείων από τα ανοιχτά δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Αιολικής Ενέργειας που δημοσιεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ και στόχος είναι να επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο.

Σύμφωνα με τη Στατιστική του 2023, η περασμένη χρονιά ήταν πολύ καλή για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα.

  • Χάρη στον άνεμο, η ενέργεια που καταναλώθηκε ήταν πιο πράσινη και πιο καθαρή από κάθε άλλη χρονιά.  Η αιολική ισχύς στη χώρα έφτασε τα 5.226MW.
  • Οι ανεμογεννήτριες πρόσφεραν αιολική ενέργεια που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 2,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών.
  • Παράλληλα, μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 σε ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που εκπέμπει το 76% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα.