>
Λες και δεν έφτανε η χασούρα από το ελληνικό χρηματιστήριο που έχουν καταγράψει από την αρχή του έτους οι εγχώριοι επενδυτές, τώρα ενδέχεται να γράψουν και νέα ζημιά από την υπόθεση της MF Global, η οποία όπως φαίνεται έχει σημαντική ελληνική διάσταση.
Την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει φέτος απώλειες 46,7% και οι ελληνικές τράπεζες ακόμα μεγαλύτερες, έχοντας απογοητεύσει τους εγχώριους επενδυτές και παράλληλα έχοντας καταστρέψει τα χαρτοφυλάκιά τους, τώρα έχουν έναν ακόμα πονοκέφαλο συγκεκριμένοι πελάτες χρηματιστηριακών εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάρρευση της MF Global, που αποτελεί την 8η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, επηρεάζει και εκατοντάδες Έλληνες επενδυτές καθώς μέσω της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής εταιρείας, που στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως επρόκειτο για κολοσσό, γίνονταν πολλές επενδύσεις Ελλήνων στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η εταιρεία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του Άρθρου 11 σε πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Οι προσπάθειες της εταιρείας να πουλήσει δραστηριότητές της δεν καρποφόρησαν. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως η χρηματιστηριακή είχε ανοίξει σε πολλά prop desks μεγάλες θέσεις σε ομόλογα του Νότου για δικό της λογαριασμό. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι είχαν επενδυθεί κεφάλαια και σε ελληνικά ομόλογα αν και η εταιρεία το αρνείται. Από τις επενδύσεις σε ομόλογα του Νότου η εταιρεία είχε μεγάλες απώλειες και γι’ αυτό υποβαθμίστηκε από οίκους αξιολόγησης. Χρηματιστηριακά στελέχη αναφέρουν πως πιθανότατα χρησιμοποίησε λεφτά πελατών για να καλυφθεί.
Έλληνες επενδυτές έχουν επενδύσει κεφάλαια στη Νέα Υόρκη μέσω της χρηματιστηριακής, ενώ έχουν γίνει και επενδύσεις για λογαριασμό πελατών από ανώνυμες εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) μέσω της MF Global. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά αναφέρουν πως είναι πολλές οι χρηματιστηριακές που είχαν συνεργασία με την MF Global. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr οι χρηματιστηριακές είναι τουλάχιστον τέσσερις. Η μία ωστόσο χρηματιστηριακή την προηγούμενη εβδομάδα πήρε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των επενδυτών της πίσω (άνω του 1 εκατ. ευρώ) και έχει τώρα μικρή έκθεση.
Η έκθεση σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες δεν είναι μεγάλη για κάποιες χρηματιστηριακές και κυμαίνεται μεταξύ 50.000 ευρώ και 200.000 ευρώ. Για άλλες όμως η συνολική έκθεση δεν αποκλείεται να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και γι΄ αυτό το λόγο χρηματιστηριακά στελέχη είναι ανήσυχα, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα κεφάλαια αυτά.
Θετικά εκτιμάται πως λειτουργεί το γεγονός ότι κάποιες ΑΧΕ συνεργάζονταν με την MF Global UK η οποία έχει ορίσει διαχειριστή την KPMG, και για λογαριασμό της χρηματιστηριακής κάνει τον διαχωρισμό για την πληρωμή των πελατών. Κάποιες εγχώριες χρηματιστηριακές έστειλαν ήδη επιστολή με τις απαιτήσεις που έχουν. Για μετοχές πιθανότατα να μην υπάρξει θέμα τονίζουν στελέχη της αγοράς. Είναι ωστόσο άγνωστο τι θα γίνει με τα κεφάλαια όσων έχουν επενδύσει σε παράγωγα.
Η MF Global Holdings είναι εταιρεία συμμετοχών για την χρηματιστηριακή (broker-dealer) εταιρεία που διευθύνει ο Jon Corzine, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ και συμπρόεδρος της Goldman Sachs. Τη Δευτέρα η New York Fed, όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr, ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις συναλλαγές της με την MF Global εν αναμονή των ανακοινώσεων από την πλευρά της εταιρείας. «Η Federal Reserve Bank of New York ενημέρωσε την MF Global ότι έχει αναστείλει την διεξαγωγή νέων συναλλαγών με την New York Fed» ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Στην αίτηση για την ένταξη της εταιρείας στο Άρθρο 11 καταγράφει συνολικό χρέος 39,7 δισ. δολάρια και περιουσιακά στοιχεία 41 δισ. δολάρια.