>
Την ανάγκη προώθησης τουριστικών επενδύσεων, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας ενός «φιλικού» επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, με στόχο να λειτουργήσουν ως αντίβαρα στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επισήμαναν οι ομιλητές του συνεδρίου «Tourism Investment Conference: Focus on Greece», που διοργάνωσαν οι Financial Times στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα, με τη στρατηγική συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και την τοπική συνεργασία της Boussias Communications.
Εμφαση στον συντονισμό μεταξύ του δημοσίου τομέα και στη συνεργασία του με τον ιδιωτικό στη χώρα, έδωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Marcio Favilla Lucca de Paula σημειώνοντας ότι η Ελλάδα απορροφά μόλις το 5% των τουριστικών εσόδων στην περιοχή της Μεσογείου, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλαμβάνουν Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.
Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να αναζητήσει ένα συνδυασμό τοπικών και διεθνών επενδύσεων, καθώς οι επιχειρηματίες στη χώρα έχουν γνώση των συνθηκών που επικρατούν, ενώ οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να δώσουν τα απαραίτητα για την επιτυχία της επένδυσης κεφάλαια, διεθνές κύρος και τεχνογνωσία. Ωστόσο σημείωσε ότι σε επίπεδο αφίξεων η Ελλάδα παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,4% την περίοδο 2000-2010, χαμηλότερο του μέσου όρου στη Μεσόγειο (2,5%), αλλά και της Αιγύπτου (10,6%) και της Τουρκίας (10,9%).
Αναφερόμενος σε μεγέθη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2010 ο κ. de Paula υπογράμμισε ότι οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 940 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από τα μισά ήταν για ταξίδια αναψυχής. Την ίδια ώρα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 693 δις ευρώ, με τη Γαλλία να παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Κίνα κατατάσσεται τρίτη σε ό,τι αφορά τις τουριστικές δαπάνες.
Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με άξονα τον τουρισμό ανέδειξε υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης επισημαίνοντας την άρση του καμποτάζ, τη μείωση του ΦΠΑ κατά 50% στις ξενοδοχειακές κλίνες, την κατάργηση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη διασύνδεση με όλους τους μεγάλους tour operators και τη συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
Μέρος της νέας στρατηγικής αποτέλεσε, όπως υπογράμμισε, η προσέγγιση αγορών όπως της Ρωσίας με αποτέλεσμα οι 150.000 περίπου αφίξεις του 2009 να γίνουν 380.000 το 2010, ενώ εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουν τις 650.000 αφίξεις το 2011. Επίσης τόνισε την ανάγκη για νέα στρατηγική στον ελληνικό τουρισμό με χρήση του διαδικτύου, πολιτική για κάθε χώρα και αγορά, οργανωμένη παρουσία με σύγχρονα μέσα, πολλά fam trips, road shows και παρεμβάσεις στα ξένα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας αναφορά στα επεισόδια που διαδραματίζονται στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες και την αναπαραγωγή τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «δεν θα σταματήσουν» την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου.
Τη διευκόλυνση των επενδύσεων υπογράμμισε και η υπεύθυνη Τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, λέγοντας ότι «η λύση στο αδιέξοδο της κρίσης βρίσκεται (σε πολύ μεγάλο βαθμό) στον τουρισμό».
Σε ζητήματα όπως, η «υπερβολική» φορολόγηση, η γραφειοκρατία και οι συχνές αλλαγές του ΦΠΑ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδης, λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος θα λάβει πρωτοβουλίες με πρώτη την προσπάθεια να πείσει την τρόικα και την κυβέρνηση για την αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 5% στη διαμονή και στο 10% στις άλλες τουριστικές υπηρεσίες. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας, με ορίζοντα το 2012, ενώ σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την τουριστική κατοικία σημείωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους δύο δις ευρώ ετησίως.
Παρά τις αντιξοότητες, σύμφωνα με τα στοιχεία του αναπτυξιακού νόμου, το διάστημα 2005 – 2009 εγκρίθηκαν και υπήχθησαν στα αναπτυξιακά κίνητρα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 4,8 δις ευρώ, συνολικής επιχορήγησης 2,092 δις ευρώ, σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ι. Ρέτσος.
Πρόσθεσε όμως ότι «το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα βατό για όσους από εμάς τόλμησαν να επενδύσουν στον τουρισμό». Από την πλευρά του ο τέως υπουργός Τουρισμού κ. Ν. Σκουλάς σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των ειδικών τουριστικών υποδομών που δίνουν προστιθέμενη αξία στις κλίνες και συμβάλλουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου – η οποία τώρα προοδευτικά συρρικνώνεται – επισημαίνοντας τα γήπεδα γκολφ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα ευεξίας, κέντρα θεραπευτικού τουρισμού, συνεδριακούς χώρους και θεματικά πάρκα.