Εμπορική Τράπεζα: “Παρούσα” στις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα

Σε σημείο καμπής βρίσκεται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, καθώς η σφοδρή ύφεση σε συνδυασμό με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, προκαλούν πολύ σημαντικά προβλήματα. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, περιβάλλον απαιτεί από τις διοικήσεις των εγχώριων ομίλων να επιδείξουν ευελιξία.

Χαρακτηριστική είναι η ανοιχτή «παραίνεση» για συγχωνεύσεις δια στόματος του Προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου, ο οποίος στο συνέδριο του Economist αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ των τραπεζών προκειμένου να μπορούν να σταθούν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αναπόφευκτα οι τράπεζες πρέπει να κάνουν κάτι για να επιβιώσουν.

Η επιβίωσή τους είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, ενώ οι συνθήκες υπαγορεύουν τη δημιουργία ισχυρών ομίλων, μέσω συγχωνεύσεων και συνεργασιών.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η νέα φάση που διανύουμε μετά τις εκλογές «μυρίζει» σημαντικές αλλαγές με συγχωνεύσεις και άλλες συνεργασίες στον τραπεζικό τομέα, κάτι που η νέα οικονομική πραγματικότητα πλέον επιτάσσει. Με βασικό στόχο την αναδιοργάνωση και τη σταθεροποίηση του κλάδου, έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα των τραπεζών. Φαίνεται ότι επιτέλους έχει έρθει η στιγμή μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια συζητήσεων που δεν έφεραν αποτέλεσμα ή δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η προ ημερών ανακοίνωση της Εμπορικής Τράπεζας, με την οποία επιβεβαιώθηκε η αποκάλυψη του Capital.gr, ότι η τράπεζα έχει ξεκινήσει επαφές με άλλους ελληνικούς πιστωτικούς ομίλους. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, αφού δείχνει ότι… κάτι κινείται.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση η Εμπορική «οι συζητήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται για τη σταθεροποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητρική της Εμπορικής, ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός Credit Agricole, επιθυμεί παρά τις αντιξοότητες να… δώσει το «παρών» στις διεργασίες που συντελούνται στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Με άλλα λόγια, ακόμη και στην περίπτωση που οι συζητήσεις έχουν θετική έκβαση, η γαλλική τράπεζα αναμένεται να είναι παρούσα στο νέο σχήμα που θα προκύψει και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό.

Παρ’ όλα αυτά, οι συζητήσεις που γίνονται είναι ακόμη σε στάδιο τέτοιο που δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Πάντως, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν τράπεζες οι οποίες στέλνουν μήνυμα υπέρ των συνεργασιών.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι οι τράπεζες που θα δείξουν έμπρακτα ότι αποτελούν μέρος των επερχόμενων εξελίξεων, είναι εκείνες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διασφαλίσουν μία αναβαθμισμένη και στέρεη παρουσία στην επόμενη φάση τόσο του τραπεζικού κλάδου της χώρας όσο και τηυς ελληνικής οικονομίας.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη