Ρίχνει και ξαναρίχνει λεφτά στην Εμπορική η Credit Agricole Τράπεζα, στέλνει κάθε τόσο Γάλλους μάνατζερς να δουν τι φταίει και να διορθώσουν την κατάσταση, αλλά το μαγαζί δεν λέει να πάρει την επάνω βόλτα.
Ακόμη κλείνει “τρύπες” και επισφάλειες από το παρελθόν, που έχουν τη μορφή λερναίας ύδρας: Μία “βουλώνεις”, δύο νέες εμφανίζονται. Οι ξενόφερτοι μάνατζερς απορούν μ’ αυτά που βλέπουν, αλλά δεν μπορούν να βρούν την άκρη του νήματος. Κάνουν ό,τι θα έκαναν αν βρίσκονταν στη μητρική τράπεζα στη Γαλλία. Εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, απομακρύνσεις προσωπικού, νέα οργανογράμματα, αυστηρότερες διαδικασίες χορηγήσεων.
Τίποτε όμως δεν αποδίδει αρκετά, τόσο ώστε η άλλοτε κραταιά τράπεζα να αρχίσει να ανακάμπτει. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει: Μ’αυτό το ασφυκτικό πρέσινγκ, τον συγκεντρωτισμό και την επιβολή αυστηρών κανόνων εσωτερικής λειτουργίας που τους δένουν τα χέρια, τα μικρομεσαία στελέχη και το προσωπικό της τράπεζας έχουν χάσει τον μπούσουλα.
Από τη μία πιέζονται να κυνηγήσουν δουλειές και να φέρουν πελάτες, από την άλλη βλέπουν να επικρέμαται η απειλή κυρώσεων ή “δυσμένειας” αν ξεφύγουν λίγο από τους γραφειοκρατικούς κανόνες.
Οι μόνοι που δεν ανησυχούν είναι οι αποκαλούμενοι “διευθυντές με τα χρυσά Rolex”. Είναι μια φουρνιά στελεχών που ανδρώθηκαν και “μεγαλούργησαν” την προηγούμενη δεκαετία, όταν η Εμπορική βρισκόταν σε μεταβατική φάση, περνώντας σταδιακά υπό τον πλήρη έλεγχο της Credit Agricole.
Μέσα στο θολό τοπίο εκείνης της εποχής, κινήθηκαν μεθοδικά, δημιούργησαν σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα, εξυπηρέτησαν νεόκοπους μεγαλοεπιχειρηματίες, έδωσαν πακτωλούς θαλασσοδανείων. Κι όλα αυτά με το αζημίωτο. Απόδειξη τα χρυσά τους Rolex. Ολά είναι συμβολικά(;) “δωράκια”. Το καθένα έχει κωδικό αριθμό, που είναι καταγεγραμμένος. Η προμηθεύτρια εταιρία ξέρει που πήγε το καθένα και από ποιόν πληρώθηκε.
Όταν άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι μεγάλες επισφάλειες από τα θαλασσοδάνεια, οι “διευθυντές με τα χρυσά Rolex” ήταν ήδη πολύ ισχυροί μέσα στο μηχανισμό της τράπεζας. Όχι μόνον δεν αντιμετώπισαν συνέπειες, αλλά κλήθηκαν να συμβάλουν στην ανόρθωση-εξυγίανση της τράπεζας.
“Πλήρωσαν τη νύφη” άλλοι, με λιγότερες διασυνδέσεις, σε χαμηλότερα κλιμάκια ιεραρχίας, αυτοί που κατά κανόνα παίζουν το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.
Τα “χρυσά Rolex” παραμένουν ακόμα στην Εμπορική Τράπεζα, κατέχουν υψηλές θέσεις και δίνουν συμβουλές για το πώς θα ορθοποδήσει η τράπεζα. Περιμένοντας ότι οι Γάλλοι θα φύγουν κάποια στιγμή απηυδισμένοι και μέσα στην αναμπουμπούλα θ’ανοίξει πάλι “δρόμος δόξης (προσωπικού κέρδους) λαμπρός”.
Χ. ΝΙΑΚΑΣ
sofokleousin.gr
Category: Τράπεζα