Συνεχή επιδείνωση καταγράφουν οι συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς, λόγω της συνεχιζόμενης εκροής καταθέσεων, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αυξάνουν σημαντικά την εξάρτησή τους από τον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν μαζικά στον ELA και τον Οκτώβριο καθώς άντλησαν περί τα 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική χρηματοδότηση να αυξηθεί στα 36,25 δισ. ευρώ από 26,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Για το ίδιο διάστημα η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μειώθηκε κατά 3,4 δισ. ευρώ καθώς υποχώρησε στα 74,3 δισ. ευρώ από 77,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 93,09 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Οι εγγυήσεις προς τις κεντρικές τράπεζες διαμορφώνονται στα 141 δισ. ευρώ.
Η εκροή των καταθέσεων από το πιστωτικό σύστημα επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο, καθώς ανήλθε στα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων και των 5,4 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, η εγχώρια «δεξαμενή καταθέσεων» υποχώρησε κατά 12,2 δισ. ευρώ στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όσα δηλαδή είχε αναφέρει πριν από λίγες ημέρες στη Bουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος.
Συγκεκριμένα το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2011 στα 176,4 δισ. ευρώ από 183,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ οι καταθέσεις μόνο των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 146,9 δισ. ευρώ από 152,5 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν.
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ είχε επισημαίνει ότι οι εκροές συνεχίστηκαν και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος επισημαίνει στην «Ε» ότι οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών σημείωσαν τον Οκτώβριο, σε απόλυτους αριθμούς, τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση όλων των εποχών, ενώ από την αρχή του χρόνου η δεξαμενή καταθέσεων έχει υποχωρήσει κατά 33,2 δισ. ευρώ.
Οι διαρροές στις καταθέσεις το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Oκτωβρίου αποδίδονται τόσο στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη όσο και στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έκαναν χρήση των αποταμιεύσεών τους για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο.
Η πρόσκαιρη βελτίωση της καταθετικής βάσης τον Αύγουστο ανατράπηκε –και μάλιστα έντονα– τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας ασφυξία στο σύστημα. Οι όποιες δυνατότητες της ΕΚΤ απλώς δίνουν «ανάσα» στον κλάδο χωρίς να δίνουν καμία δυνατότητα παροχής χρηματοδότησης στην οικονομία, όπως καταγράφηκε και από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα.
Aμεση και ζωτικής σημασίας συνέπεια για την οικονομία είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός παροχής πιστώσεων διατηρείται αρνητικός και αναμένεται να παραμείνει για μεγάλο διάστημα, όσο δηλαδή δεν σταθεροποιείται τουλάχιστον η καταθετική βάση και δεν δημιουργούνται οι συνθήκες προσφυγής στις χρηματαγορές.