Ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Φορολογικές ανατροπές με καταργήσεις φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, αλλαγές στη φορολογία των φυσικών και νομικών προσώπων και ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα κληθεί να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές, μέτρο που προβλέπει το Μνημόνιο. Η αύξηση των αντικειμενικών αναμένεται να συνοδευτεί με αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων και με μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης.

Ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν κατέληξε σε ένα κοινό πόρισμα αλλά από τις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ θεωρείται βέβαιο πως πέρα από το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών θα υπάρξουν αλλαγές στο ΦΠΑ με ένα ενιαίο συντελεστή μεταξύ 18% και 20%.

Εξάλλου σύμφωνα με το Μνημόνιο η κυβέρνηση μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα στην αναμόρφωση του συστήματος διαχείρισης των εσόδων υλοποιώντας, μεταξύ των άλλων, τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

Διενέργεια ελέγχων υπηρεσιακής απόδοσης και αντικατάσταση των διευθυντών οι οποίοι δεν πιάνουν τους στόχους τους.

Ενεργοποίηση της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων. Ήδη έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για τις διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης.