Εντυπωσιάστηκε ο Ράιχενμπαχ…

Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, μετά από σύσκεψη με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και το επιτελείο του υπουργείου. Στην ανάγκη να υπάρξει και αναπτυξιακή διάσταση στη συμφωνία με τους εταίρους αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός.

Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ειδικότερα ότι η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λιγότερες από 100 ημέρες ζωής, ενώ δήλωσε, επίσης, εντυπωσιασμένος από τον τρόπο δουλειάς και τις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο, το οποίο χαρακτήρισε κινητήρια δύναμη των διαρθρωτικών αλλαγών.

“Πρέπει να κάνουμε σε λίγους μήνες αυτά που δεν έγιναν επί αρκετά χρόνια”, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: “Θέλουμε να είμαστε το υπουργείο των διαρθρωτικών αλλαγών. Δουλεύουμε με στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα. Στόχος είναι η όποια συμφωνία με την τρόικα να μην έχει μόνο τη διάσταση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τη διάσταση ενός αναπτυξιακού πακέτου. Οι εταίροι μας και η ΕΕ θέλουν να πετύχει το πρόγραμμα γιατί θα είναι και δική τους επιτυχία, αλλά θα είναι πολύ μεγαλύτερη επιτυχία για εμάς και τις οικογένειές μας”.

Στη συνάντηση ο υπουργός παρουσίασε στην ομάδα δράσης, που έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων συζητήθηκαν η τοποθέτηση συντονιστών για επιμέρους δράσεις του υπουργείου, η υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΟΣΑ για την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης για τον ανταγωνισμό, η ολοκλήρωση των αποφάσεων για την αδειοδότηση επαγγελμάτων, καθώς και:

-Οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους για την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων. Στόχος παραμένει να υπάρχει κατ´αρχήν συμφωνία ως το τέλος του μήνα.

-Η απλοποίηση / εκσυγχρονισμός της Αγορανομικής νομοθεσίας που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

-Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, για την οποία οι προτάσεις της κυβέρνησης θα υποβληθούν ως το τέλος του μήνα.

-Η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, σε συνεργασία με Ολλανδούς εμπειρογνώμονες.

-Οι αλλαγές στον επενδυτικό νόμο που θα ανακοινωθούν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

-Η άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό για τα οποία το υπουργείο έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις από τους φορείς της αγοράς και τις καταναλωτικές οργανώσεις, ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

-Ο κανονισμός λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Το σχετικό ΠΔ έχει υπογραφεί από τον υπουργό.

-Οι υπουργικές αποφάσεις για την παροχή καθολικής υπηρεσίας από τα ΕΛΤΑ και την πολιτική υδάτων στη Β. Ελλάδα που εντάσσονται στο πλάνο αποκρατικοποίησης των ΕΛΤΑ και της ΕΥΑΘ.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε στον κ. Ράιχενμπαχ την ανάγκη συγκρότησης Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, το οποίο εκ των πραγμάτων συνδέεται με το επόμενο ΕΣΠΑ (2014-2020) που υπάρχει κίνδυνος, αν δεν αλλάξουν οι προτάσεις της Κομισιόν που λαμβάνουν υπόψη το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας πριν την κρίση, να προβλέπει λιγότερα κονδύλια για την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό ο κ. Χατζηδάκης θα μεταβεί στις 4 Οκτωβρίου στο ευρωκοινοβούλιο, όπου θα έχει διαπραγματεύσεις για το νέο ΕΣΠΑ, ενώ την επόμενη ημέρα θα συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά σε Σύνοδο των χωρών συνοχής στην Μπρατισλάβα.