Εξετάζεται αναβολή της πληρωμής της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, EFSF, αναμένεται να αποφασίσει νωρίτερα σήμερα εάν θα καταβάλει τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, «αφού μερικά από τα ελληνικά κόμματα που τα πήγαν καλά στις εκλογές, απέρριψαν τους όρους του πακέτου διάσωσης».

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές του δ.σ. του EFSF, πιο πιθανό είναι ότι θα δώσουν τα λεφτά από ό,τι να μην τα δώσουν, αν και μια τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τις 19:00 ώρα Ελλάδας.

«Η απόφαση πιθανότατα θα είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση. Μετά θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης.

«Θα αποφασιστεί σήμερα. Είναι πιο πιθανό ότι θα καταβληθεί η δόση. Αλλά υπάρχουν αντιδράσεις», ανέφερε ο αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι αυτοί που διαφωνούν, εκφράζουν ανησυχίές για το αντι-μνημονιακό κλίμα στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ αυτών που πληρώνουν, εξαιτίας της φασαρίας που γίνεται γύρω από το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, ότι δηλαδή εάν υπάρχουν σοβαρές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ότι θα χρεοκοπήσουν έτσι κι αλλιώς, τότε γιατί να τους δώσουμε μερικά ακόμη δισ. ευρώ;».

Ένα ακόμη στέλεχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι η καταβολή της δόσης θα εγκριθεί.

Εξάλλου, πηγές του Dow Jones Newswires αναφέρουν ότι τα κράτη της ευρωζώνης εξετάζουν ενδεχόμενη καθυστέρηση της δόσης των 5,2 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, που επρόκειτο να καταβληθεί αύριο.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται πηγές του Dow Jones, αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει conference call στις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα ωστόσο, η Κομισιόν επανέλαβε ότι, η Ελλάδα παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα θα λάβει αύριο την δόση των 5,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο (ΑFP), ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Olli Rehn ανέφερε ότι, η δόση έχει εγκριθεί και η πληρωμή θα γίνει.

Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι, ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn προειδοποίησε την Ελλάδα για τα μελλοντικά δάνεια, λέγοντας ότι δεν θα είναι διαθέσιμα αν η χώρα δεν αποκτήσειι μια σταθερή κυβέρνηση.

«Πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει ακόμα μια δόση από τα 130 δισ. εάν δεν προκύψει μια κυβέρνηση που να σέβεται τους όρους ώστε να διαχειριστεί τα χρήματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκπρόσωπος τύπου άλλης χώρας της ευρωζώνης σημείωσε ότι, είναι ξεκάθαρο πως οι άνθρωποι ανησυχούν για τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.

Πηγή:www.capital.gr