Επέστρεψαν καταθέσεις 5 δισ. ευρώ στο Τραπεζικό σύστημα τον Ιούνιο

Τερματίστηκε η αιμορραγία καταθέσεων τον Ιούνιο. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αντιστράφηκε πλήρως η φθίνουσα πορεία των καταθέσεων και περί τα 5 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα. Οι εισροές καταθέσεων πραγματοποιήθηκαν μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την εκτόνωση της ανησυχίας, τουλάχιστον βραχυχρόνια, για την έκβαση της κρίσης. Είχαν προηγηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου εκροές ύψους 4-5 δισ. ευρώ λόγω της ανησυχίας για το εκλογικό αποτέλεσμα και της αβεβαιότητας για το ενδεχόμενο περιπλοκών στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που οδήγησε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση οι καταθέσεις πραγματοποίησαν «βουτιά» ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 157,44 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα έναντι 165,95 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Το ύψος των εκροών του περασμένου Μαΐου αποτελεί τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών ξεπερνώντας και τη μείωση κατά 6 δισ. ευρώ που σημειώθηκε μετά την απόφαση τον Οκτώβριο του 2011, του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η δημιουργία και μόνο ορισμένων προσδοκιών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης ήταν ικανές για να τερματίσουν την έντονα πτωτική πορεία των καταθέσεων και επιπρόσθετα να επιστρέψουν γρήγορα και κάποια χρήματα.
Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών, ο Ιούνιος παρά το ιδιαίτερα αρνητικό ξεκίνημα θα κλείσει είτε ισοσκελισμένος είτε και με μικρές εισροές. Το ζητούμενο, τονίζουν, είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το θετικό κλίμα που δειλά προσπαθεί να σχηματιστεί.
Η νέα κυβέρνηση, οφείλει να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών περί τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες, στρώματα και… αποθήκες «για καλό και για κακό». Αν η ανησυχία εκτονωθεί με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για τη μικρή έστω ελάφρυνση των όρων του μνημονίου και την ενεργοποίηση πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης τότε το κλίμα στη χώρα μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά και να οδηγήσει στην επιστροφή μέρους της ρευστότητας που βρίσκεται εντός της χώρας αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος.

Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)